Sakkunniga dömer ut maskinen

Åsa Avdic visar Slim fit prop-maskinen för Per-Anders Sunesson från Socialstyrelsen, professor och överläkare Stephan Rössner och Martin Gustafsson från på Elsäkerhetsverket.
Åsa Avdic visar Slim fit prop-maskinen för Per-Anders Sunesson från Socialstyrelsen, professor och överläkare Stephan Rössner och Martin Gustafsson från på Elsäkerhetsverket.

Fettreduceringsapparaten är inte vad den utger sig för. Så mycket står klart efter att den undersökts av experter.

Plus låter testa maskinen som kallas Slim fit pro och tar hjälp av tre experter för att reda ut saken. Till att börja med förklarar Per-Anders Sunesson, tillsynschef på Socialstyrelsen, att Socialstyrelsen aldrig godkänner apparaturer.

Det gör inte heller Elsäkerhetsverket.
- Snarare har den här produkten fått försäljningsförbud, säger Martin Gustafsson, inspektör på Elsäkerhetsverket.

"Kan inte fungera"
Slutligen säger Stephan Rössner, professor och överläkare på överviktsenheten vid Karolinska universitetssjukhuset, att man faktiskt inte kan bränna fett på det vis som apparaten sägs göra.

- Vad man än hittar på för att slå sönder fett i kroppen - någonstans måste det ut och vi kan inte andas ut fett, inte svettas ut fett, inte kissa fett, inte bajsa ut fett. Fett försvinner bara om vi förbränner det, och då behöver vi inte ens slå sönder det före.

Stephan Rössner tvekar inte i sitt omdöme.
- Bortsett från riskerna att man kan bränna sig, så är detta en fullkomligt obiologisk princip som inte har några som helst förutsättningar för att fungera.

Som en luftfuktare
För att ta reda på vad maskinen egentligen gör för något, låter vi elektronikingenjören Mattias Ahlsund testa den. Han berättar att den i alla fall inte skickar ut några radiovågar som kan mätas i labbet. Däremot sänder den ut ultraljud i hög frekvens.

- Vi kan påvisa ultraljud genom att droppa vatten på den. Ultraljudet slår sönder små vattendroppar, så det är samma teknik som en luftfuktare, förklarar Mattias Ahlsund.

Maskinen alstrar också värme på kontaktytan. 
- Den blir väldigt, väldigt varm. Vi mäter 73,9 grader, säger Ahlsund.

Inte testat för skönhetsmaskiner
Ultraljud används sedan länge i sjukvården, men bara om det är medicinskt motiverat. Jimmy Estenberg, utredare hos Strålsäkerhetsmyndigheten, kan inte svara på lämpligheten när det gäller kosmetiska maskiner. Att skicka ultraljud mot kroppen kan dock vara farligt om det är tillräckligt starkt.

- I värsta fall kan det leda till inre brännskador, och man ska inte använda utrustning som avger strålning om man inte vet vad man håller på med, säger Jimmy Estenberg.