Säljer energidryck till 14-åringar

Energidrycker är olämpliga för barn. Det påpekas redan på förpackningen. Men i ett test visar Plus att 14-åringar lätt kan köpa dryckerna. När Plus kritiserar bensinmacksbranschen svarar de med att ta fram en egen rekommendation.

Det finns inget som förbjuder mackar och butiker att sälja energidrycker som Red bull, Monster, Boost energy och Burn till barn. Men på burkarna anges regelmässigt att produkten är olämplig för ungdomar och Livsmedelsverket upplyser om negativa effekter.

När Plus granskar hur lätt det är att få handla energidrycker låter vi personer i 14-årsåldern försöka i 39 butiker. I hela 64 procent (25 st) av butikerna går det bra att handla.

Barn känsligare

Barnläkaren Svante Norgren är chef på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm och specialist på ämnesomsättning hos ungdomar.

– De här produkterna är inte nyttiga för någon men risken att man ska må dåligt är större för barn, säger Norgren.

Förklaringen är att dryckerna är koffeinbaserade och att barn överdoseras.

”Ingen behöver energidryck”

– Det viktigaste budskapet här är att det är korkat. Det är ett dumt sätt att få i sig snabba kolhydrater och koffein. Och det är dyrt. Om det är farligt eller inte är svårare att uttala sig om, säger Norgren.

Är det någon som behöver en klunk energidryck?

– Nej. Om man tränar under längre tid eller har diabetes så kan man diskutera om man behöver sportdrycker, men absolut inte energidrycker, säger Norgren.

Mackarna värre – gör ny regel

I Plus test lyckas 14-åringarna köpa energidryck vid tre av fyra besök på bensinmackar.

– I grund och botten finns det en efterfrågan och därför säljer vi dem. Och vi gör en vinst, säger Robert Dimmlich, vd för branschorganisationen Svensk bensinhandel.

Men organisationen tar allvarligt på testet. När Plus intervjuar Robert Dimmlich säger han att man ska ta fram en branschrekommendation likt den Svensk dagligvaruhandel har, riktad mot barn under 15 år. Denna ligger nu klar och uppmanar bland annat personal att vara uppmärksam på om barn och ungdomar köper energidrycker under skoltid eller i stor mängd. Läs hela den nya rekommendationen här.

 

Sedan Plus gjorde denna undersökning har det kommit flera nyheter som rör energidrycker – du hittar artiklarna via länkarna här intill.