Sista säsongen för Åsa

Åsa Avdic på gata i Stockholm.

Vi har en stor nyhet att berätta som rör programmet. Vår programledare Åsa Avdic gör nämligen sin sista säsong på Plus nu i höst.

Sedan 2010 har Åsa Avdic lett Plus genom jakter på skumraskföretagare och granskningar av fall där människor råkat illa ut i den hårda konsumentvärlden.

– När jag började för fyra år sedan så var det många som undrade om det ens gick att göra ett ”nytt Plus”, och jag kan konstatera att det gjorde det. När jag nu lämnar programmet så är det ett synnerligen välmående sådant, och det är bra – för konsumentjournalistiken behövs mer än någonsin, säger Åsa Avdic.

Åsa berättar att hon fortfarande får fina julkort från några av de personer som var med under första säsongen. Att träffas under sådana här omständigheter sätter spår i både oss som gör programmet och de som medverkar, säger hon.

Ett speciellt förtroende

– Det har varit fyra väldigt omtumlande år med Plus, ibland slitsamma, alltid roliga. Under de här åren har jag gått igenom nästan 100 fall, och många av de människorna har fått upprättelse i både stort och smått.

Det har handlat om allt från trasiga datorer för några tusenlappar till försäkringsfrågor om ersättningsnivåer på flera miljoner kronor.

– Det är en speciell sak att kliva in i människors liv på det här sättet, att få deras förtroende när de har problem och är som mest utsatta och uppgivna, och vissa möten kommer jag aldrig glömma.

Nu är det alltså dags att ta ett nytt kliv för Åsa Avdic, och vi kommer fortfarande att kunna se henne i tv-rutan.

– Jag är jätteglad, det är tidernas lyxigaste situation. Jag går från ett jätteroligt jobb till ett annat, nämligen att bli en av de fasta programledarna på SVT:s Gomorron Sverige. Ett drömjobb för mig, som ursprungligen kommer från radion och älskar direktsändning.

Stark höst väntar

Härligt nog har vi ändå först en hel säsong med Åsa framför oss, och den kommer bli både sevärd och minnesvärd.

– Det känns väldigt bra att den här höstsäsongen, som blir min sista, känns som en av de starkaste säsonger vi gjort. Bland annat börjar säsongen med att vi följer ett fall under två program, fallet Nanna, som handlar om hur maktlös en enskild person kan bli när försäkringsbolagen och Försäkringskassan gör gemensam sak.

Hösten bjuder också på en än mer spännande omgång av Matgranskningen. Programledaren Mathias Andersson fortsätter att syna konsumentvärlden och gör nya tester av stort och smått.

Vem som efterträder Åsa Avdic efter nyår kan du läsa om här.