Smaken följer inte vetenskapen i kaffebryggartest

Mathias och Per bakom fyra kaffebryggare i kök.
Mathias Andersson och baristan Per Nordell inspekterar kaffebryggare.

Vi tittar på sump, tar tempen i filtren och provsmakar oss igenom ett test av fyra kaffebryggare.

Nu för tiden kan vi brygga vårt dagliga kaffe hemma med allt från presskannor och perkulatorer till espressomaskiner och kapselbryggare. Trots det är en gammal hederlig kaffebryggare det som flest väljer att köpa, i alla fall när vi frågar över tusen personer i Pluspanelen. De flesta kan tänka sig att lägga runt 500 kronor, gärna på ett känt namn. Därför testar vi fyra olika kaffebryggare från välkända märken i prisklassen kring 500 kronor. Vi kollar hur vattnet rinner genom kaffet, bryggtiden, bryggtemperaturen, och så klart smaken.

Deltest 1: Hur vattnet rinner igenom

För att testa hur vattnet rinner igenom kaffepulvret brygger vi en panna i varje bryggare, och tittar på hur sumpen ser ut. Enligt vår expert Per Nordell, vinnare i barista-SM 2012, så vill man att sumpen ska ha ett koniskt hål i sig när kaffet är färdigt. Då har vattnet pressats från mitten utåt sidorna och kommer i kontakt med allt pulver. Om sumpen däremot har en platt bädd, så kommer pulvret som ligger längst ner i filtret att utsättas för mer vatten än det på sidorna, vilket kan leda till att kaffet blir beskt eller bittert.

Testet visar tydliga skillnader mellan bryggarna. Modellen från OBH Nordica ger en nästan helt platt kaffebädd, medan de tre andra alla skapar någon typ av hål i sumpen. Per Nordell bedömer att bryggaren från Bosch ger bäst sumpform.

Deltest 2: Bryggtid och bryggtemperatur

Hur länge bryggningen pågår har stor betydelse för hur kaffet smakar. Går det för fort hinner man inte få ut alla smaker, men om det går för långsamt får man också med sig de beska och bittra smakerna som finns i allt kaffe.
– Målet är att det ska ta mellan fyra och sex minuter att brygga en kanna, säger Per Nordell.

Vi låter fysikern Mariam Shirdel från Umeå universitet utföra labbtesterna. Inget av märkena klarar att brygga en liter vatten inom den önskade tiden. Philipsbryggaren blir bäst på tid med sina sju minuter.

Även värme påverkar smaken på ditt kaffe.
– Bryggtemperaturen är galet viktig. Smakerna sitter fast i kaffebönan och har du för svalt kaffe, 88-90° eller svalare, så får du inte loss allt det goda söta och syrliga, säger Per Nordell.
Är vattnet för varmt så följer även det beska och bittra med. Optimal temperatur är 92° till 96°, enligt Per.

Mariam Shirdel mäter temperaturen i kaffefiltren under bryggning med hjälp av så kallade termoelement. Ett ligger på kaffet och ett cirka två centimeter från filtrets botten. Rekommendationen är att hålla temperaturen inom intervallen 92-96° minst 90 procent av tiden – och det klarar ingen av våra bryggare. Återigen lyckas Philips modell bäst, som håller rätt temperatur under cirka 80 procent av tiden.

Deltest 3: Smak

Philips leder alltså efter labbtesterna, och borde i teorin ge det godaste kaffet. Stämmer det i praktiken? Vi brygger samma sorts mellanrostade kaffe i alla bryggare och låter totalt 86 personer provsmaka och rösta på vilket som är godast. Det visar sig att nio av tio känner skillnad, och 33 procent gillar kaffet från Melittabryggaren bäst.

Eftersom smaken ändå är viktigast i slutänden, utser vi bryggaren Melitta Look III De Luxe till bäst i test bland de fyra.

  • Mer detaljer om alla delresultaten hittar du i tabellform via länken här intill!
  • Se hela inslaget i avsnitt 7 av Plus