Solklar vinnare i trådlöst test

Foto: SVT

Små, smidiga och lättplacerade - allt fler väljer trådlösa högtalare. Plus har testat volym, batteritid och ljudkvalitet på tre högtalare i samma prisklass.

Sladdhärvor till förbannelse och stora klumpiga anläggningar som fyllde halva lägenheten. Så såg vardagen en gång ut för den som ville lyssna på musik. Men det var då det.

Idag behövs inte ens en stereo för att lyssna – det räcker med en mobil. Och ett par bra, trådlösa högtalare förstås. Trenden i butikerna är tydlig – allt fler satsar på trådlöst ljud. Under det senaste året såldes över 200 000 så kallade docking-högtalare i Sverige, varav ca hälften var trådlösa.

Men vilken ska man välja egentligen? Plus har testat tre trådlösa högtalare som går att hitta till ett pris på cirka 2000 kronor: en från Logitech, en från Jawbone och en från Bose.

Batteritid

Det första vi jämförde var hur länge högtalarna kan drivas på batteri. Testets upplägg är enkelt. De tre högtalarna spelade under exakt samma förhållanden för att vi skulle kunna se vilken av dem som kunde jobba längst innan batteriet tog slut. Det visade sig att Jawbone var en överlägsen vinnare som spelade 20 timmar och 20 minuter på batteriet. Därefter kom Bose på 12,10 och sist Logitech på 8,22.

Volymtest

Vilken högtalare kan då spela högst volym utan att låta illa?
– Alla apparater har ju en gräns när det börjar låta mer illa än stort och maffigt. Den kan vara lite individuellt var man tycker den gränsen går, säger Johan Ågren, Plus teknikexpert.

För att försöka fastställa var den gränsen går för högtalarna i testet bjöd vi in ett antal musikalstudenter på fest och spelade samma låt på repeat på en högtalare i taget. Volymen höjdes lite i taget tills den nådde högtalarens maxvolym. Studenterna fick i uppdrag att lämna rummet om de tyckte att ljudet började låta för dåligt. Vi noterade hur många elever som försvunnit när högtalarens maxvolym var nådd. Ju högre volym och ju fler festdeltagare kvar i rummet, desto bättre.

  • När Logitech-högtalaren kommit upp i sin maxvolym ligger den på 113,7 dB och 4 av 14 studenter lämnat rummet. Studenterna som fortfarande är kvar i rummet hade önskat ännu högre volym.
  • Samtliga studenter är kvar i rummet när Jawbone-högtalarens maxnivå 116,3 dB uppnåtts. Denna högtalare klarar av att spela med högst volym utan att för den skull börja låta illa. Men även här hade studenterna önskat ännu högre volym.
  • Samtliga studenter lämnar rummet när den lilla högtalaren från Bose kommit upp i maxnivå, 107 dB. Studenterna upplever maxnivån som alldeles för låg för att funka på en fest.

Ljudkvalitet

En expertjury bestående av ljudteknikerna Marita Jonsson Mätlik, Henrik Oja och musikern Sofia Henriksson (känd under artistnamnet Slow Fox) kallas slutligen in för att bedöma vilken högtalare som har bäst ljudkvalitet.

Juryns vinnare blev Jawbone, som fick omdömen som ”överlägsen detaljåtergivning” och ”högst ljudtryck”. Sämst ljud tyckte juryn att högtalaren från Bose hade.

Detta sammantaget gör Jawbone Big Jambox till överlägsen vinnare i Plus test av trådlösa högtalare.