Spola dyr spolarvätska

Det finns en uppsjö märken och priser av färdigblandad spolarvätska att välja mellan. Priset är i vissa fall det dubbla men innebär ett högre pris verkligen renare vindrutor?

Plus testade sex olika spolarvätskor. Dyrare vätskor från 7-Eleven/Shell, Preem och Statoil, mellanprisvätska från OKQ8 och två billigare alternativ från Starta och Biltema.

Först kontrollerades spolarvätskornas fryspunkt innan vi utsatte dem för vår specialkomponerade smutsblandning i ett sommar- och vintertest.

Kallare än väntat
Alla vätskor höll den utlovade fryspunkten på -18 grader. 7-Elevens, som säljs på Shells stationer,  och Preems var till och med bättre än så med en fryspunkt på -20. Vid nästa test började vi dock se en del intressanta skillnader i testresultaten.

Billig och bra städhjälp
För att testa hur effektivt produkterna faktiskt gör rent vindrutor användes en specialkomponerad smutsblandning av typiska vägrester som asfalt, tjära, kalciumklorid och bensin.

Startas billiga spolarvätska (12 kronor per liter) var överraskande nog den enda som gjorde vindrutan helt ren och presterade klart bäst i sommarsmuts-testet. Statoils vätska levde samtidigt inte upp till sin nästan dubbelt så höga prissättning, med stora lämningar av smuts, medan övriga märken klarade att uppvisa en godkänd nivå av endast små rester.

Lågprisvarianten Starta tog ytterligare ett nacksving på de övriga vätskorna i vintertestet med kalla rutor och fartvind, där testförarna, körandes i 60 km/h i ett vinterlandskap, spolade och lät torkarna gå. Bara Preem och Biltema klarade att hålla jämna steg med Starta ifråga om bra sikt.

Dyrt blask
Plånboksvänliga Starta var sammantaget sett klar vinnare med minst godkänt i varje test och toppresultat i sommartestet.

Värt att notera är att de billiga spolarvätskorna presterade bättre än de dyra, med undtandag för Preems, i både sommar- och vintertestet. Statoils dyra blask för 22 kronor litern rekommenderar vi till dem som hellre köper dyrt än bra och gladeligen spolar bort pengar i tomma intet.