Surfplattan som blir bäst i test

Foto: SVT
Vi har testat fyra olika surfplattor. De fick bland annat utstå tuffa stöttålighetstest.

Surfplattor blir allt populärare. Förra året gick försäljningen av surfplattor för första gången om laptops. Drygt en miljon plattor såldes, mer än tre gånger så många som bara två år tidigare. Men är det någon skillnad på en dyr och en billig?

Kunderna varierar nästan lika stort som användningsområdena - från treåringar som kollar på klipp och spelar spel till pensionärer som navigerar och läser recept.

Vi har testat fyra surfplattor:

  • Denver TAD 10021
  • DMTECH Tablet 1032DC
  • iPad Air 16 gb
  • Samsung galaxy note 10.1 (2014 edition)

Test 1: Ljud

Till vår hjälp har vi en pluspanel bestående av: Mariam Shirdel, fysiker vid Umeå universitet, Karin Danielsson Öberg, universitetslektor i informatik, och Marita Jonsson Mätlik, ljudtekniker. 

Sämst klarade sig de billiga plattorna från Denver och DMtech, som båda kom upp i 62 decibel. Avsevärt högre var ljudet från Ipaden - 68,8 decibel. Klart högst maxvolym hade Samsung, med 77,5 decibel.

Denvers ljud var ganska platt, utan basåtergivning.

Dmtechs skorrar när man har maxvolym, och det låter som om man håller för högtalarna.

Ipaden blir en ljudupplevelse med hur musiken är menad att låta och Samsungen har ett mer omslutet ljud som kommer från hela plattan.

I ljudtestet klarade sig de billigare högtalarna avsevärt sämre än de dyra. De billiga hade inte bara lägre volym utan deras form – med högtalarna på undersidan – gjorde även att ljudet försvann nästan helt när de låg ner. Ipaden hade bäst ljudkvalitet men helhetsupplevelsen blev ändå bäst på Samsungen, som var den enda plattan med två högtalare – en på varje sida.

Test 2: Batteritid

Vi testade att koppla upp alla surfplattor till wifi och streamade SVT Play under en dag. (Alla plattor spelade upp Svt Play med automatisk bildkvalitet och med skärmljusstyrkan inställd på medelnivå).

  • Denver: 4 timmar
  • DMtech: 4 timmar och 30 minuter
  • Samsung: 9 timmar och 45 minuter
  • Apple:12 timmar och 30 minuter

Test 3: Bildkvalitet

Testet utfördes som ett blindtest – alla plattor hade anonymiserats. Genomgående kommentarer var: De dyrare plattorna var klart bättre än de billiga. De billiga hade mörkare bild och vara svåra att se från sidan.

Ipad och samsung var likvärdiga, men det som avgjorde var att fler tyckte Ipad hade en bättre skärpa.

Funktion och prestanda

Johan Ågren är teknikexpert i Sveriges radio och var tidigare programledare för SVTs teknikprogram Login. Han konstaterar att det är en oerhörd skillnad mellan de dyrare och de billigare plattorna. De dyra är väldigt lika, och de billiga ganska lika.

Byggkvaliten: de billiga är dåligt byggda, de är mjuka och flexar när man vrider dem, de har ett vekt skal och är inte stabila.

– Skärmen på de billiga är inte så rolig, menar Johan Ågren. De har en låg upplösning, de är ljussvaga och har dåliga betraktningsvinklar.

– Men en dålig skärm är en räddning för den billiga plattan eftersom den är väldigt processorsvag,  alltså själva motorn i plattan är väldigt liten. Om den var lika högupplöst på de billiga, som på de dyra, skulle de bli långsamma och nästan inte gå att använda.

Ska man då köpa en billig eller dyr?

– Det tråkiga svaret är köp den billiga om du inte har råd med dyrare. Men har du två skrikiga barn i baksätet och ska köra till Hamburg, så kan man ju bli sugen på att köpa två billiga istället för en dyr som de ska samsas om. 

Test 4: Stöttålighet

Vi utgick från tre scenarion som plattorna skulle kunna råka ut för i vardagen. Scenario 1: Ett litet barn springer runt med plattan och tappar den i golv. Ett lågt fall på kant. 2: Jag laddar surfplattan på köksbordet och snubblar på sladden när jag går förbi. Lite högre, platt fall. 3. Jag står på busshållsplatsen med plattan, och får en knuff. Plattan faller med glaset ner rakt på en sten.

Bara en platta skadas vid scenario 1. Dmtech spricker upp lite mellan glas och baksida, men det går att trycka ihop bitarna igen, och den fungerar då som vanligt.

Ingen skadas vid scenario 2.

Alla skadas - mer eller mindre - vid 3: Denvers skärm spricker, men elektroniken verkar oskadd. Om skärmen byts ut skulle den troligen fungera igen. Denver blev näst bäst i stöttest.

DMtechs skärm sprack, och bilden blev förstörd - skärmen lyser bara vitt. Sämst, eftersom den sprack upp lite redan på scenario 1.

Ipad får en spricka i sidan, men skärmen är hel och plattan funkar som vanligt. Bäst.

Samsungs skärm spricker massor och glas flyger. Skärmen är stendöd. Det enda som lyser är startknappen. Näst sämst.

Och vinnaren är...

Det märktes en klar kvalitetsskillnad i ljud- och bildkvalitet mellan de billiga och dyra surfplattorna. Samsung hade högst maxvolym och gav även den bästa ljudupplevelsen. Apples platta kammade hem vinsten i bildkvalitetstestet.

I stöttestet sprack plattan från DMtech upp redan i första stöttestet, men skadan gick lätt att reparera. I scenario 3 kraschade dock både glas och skärmbild. Dyraste plattan Samsungs skärm kraschade förvånansvärt nog totalt i tredje stöttestet, fall mot sten. Även billiga Denvers glas sprack i  sista stöttestet, men elektroniken verkade oskadd. Plattan gick dock inte att styra pga av det spruckna glaset.  Bäst klarade sig Ipaden, som trots en liten spricka på sidan fungerade fläckfritt även efter stöttestet.

Det här gör Ipad från Apple till bäst i test.