Sverige godtar mer socker än WHO

juice i glas och filtallrik

För mycket socker skapar en rad ohälsosamma reaktioner i kroppen. Många svenskar äter mycket mer än rekommenderat – och då är ändå den svenska rekommendationen mycket generösare än Världshälsoorganisationens.

Enligt de rekommendationer som gäller i Sverige bör högst 10 procent av energin i vår mat och dryck komma från tillsatt socker. För en vuxen motsvarar det 20-25 sockerbitar (cirka 50-75 gram), och för ett barn 10-12 bitar (30-35 gram). Då räknas inte socker i sin naturliga form in, i till exempel frukt och juice.

Följer man däremot Världshälsoorganisationen WHO:s rekommendationer, så gör de en viktig skillnad. När WHO räknar på sockerintaget, så inkluderas även naturligt förekommande socker från honung, fruktjuicer och fruktkoncentrat. Det betyder att man måste skära ner mycket mer på sockerkällorna för hålla sig under 10-procentsnivån, och komma ner på 40 gram/dag för en vuxen. Dessutom har WHO en ”villkorlig rekommendation” att en halvering till bara 5 procent (cirka 25 gram) skulle ge ytterligare goda hälsoeffekter.

Det gör sockret med kroppen

När Plus kollar sockerintaget för ett barn i tioårsåldern landar siffran på 28 sockerbitar (ca 84 gram), mer än dubbla gällande rekommendationen.

– Får man i sig så här mycket socker får man väldigt mycket energi men förhållandevis lite näring, vitaminer och mineraler, säger Svante Norgren, barnläkare och chef vid Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Det första som händer i kroppen är att blodsockret stiger. Då reagerar kroppen med att bilda mer insulin som frisätts i blodbanan.

– Det är signalen till kroppen att nu ska man fylla på ladorna så man klarar sig mellan måltiderna.

Äter man ännu mer socker måste kroppen hitta smartare sätt att förvara energin. Då fyller den på med fett, som kan lagra mer energi per viktenhet än kolhydrater. Det är därför man kan bli överviktig om man äter för mycket socker.

Rör sig mindre

– Mängden energi barnen får i sig idag är nog inte så mycket större än tidigare. Däremot kommer den i olika former, det är mer snabba raffinerade sockerarter. Men det stora är att barnen rör sig mindre i dag än de gjorde tidigare, säger Svante Norgren.

Det skapar obalans, de tar in mer energi in än vad de gör av med. De här barnen riskerar att utveckla följdsjukdomar som diabetes, högt blodtryck, ledsjukdomar med mera.

Se mer i programmet 10 mars!