Telenor ändrar sig om surfbegränsningar

Foto: HASSE HOLMBERG/SCANPIX
Telenors logotyp.

I fredags berättade Pluswebben om Johan som fått sitt mobila bredband hos Telenor strypt på grund av överanvändning - trots att han hade ett avtal med ”fri surf”. Nu ändrar Telenor begränsningen för alla sina kunder.

Det är många missnöjda Telenorkunder som hört av sig till Plus de senaste veckorna, i både mail och artikelkommentarer. De flesta har mobilt bredband över 4G-nätet som plötsligt börjat gå så långsamt att det i praktiken är oanvändbart. Och anledningen är att Telenor börjat begränsa surfhastigheten för de som betecknas som ”extremanvändare” av tjänsten.

Många har ifrågasatt om Telenors gräns för ”extremanvändning” är rimligt satt, eftersom en så stor del av kunderna påverkats av straffåtgärderna. Och nu har även Telenor själva dragit den slutsatsen.

Alltför många extremanvändare
Informatören Alexandra Carlsson på Telenor säger nu till Plus att företaget för några dagar sedan bestämt sig för att höja gränsen för extremanvändning till 200 GB per månad, mot tidigare 100 GB eller 85 GB.

”Anledningen var att vi märkt att fler kunder än vi räknat med uppnådde gränsen för extremanvändning. Eftersom vi vill att kunderna ska vara nöjda ändrade vi regeln och då ändringen uteslutande är till kundernas fördel anser vi inte att det är nåt problem med en sådan generell retroaktiv ändring av hur vi tillämpar avtalet”, skriver Alexandra Carlsson till Plus.

Mindre drastisk sänkning
Vidare förändrar man så att hastighetssänkningen för ”extremanvändare” blir mindre drastisk: i fortsättningen är det en neddragning till 3 Mbit/s som gäller, i stället för 0,5 Mbit/s.

I och med denna förändring menar nätoperatören att de användare som blir belagda med hastighetsbegränsning ändå har tillgång till ett användbart bredband.

Slutar med begreppet ”fri surf”
Alexandra Carlsson skriver: ”de kunder som i dag har tjänster som tidigare marknadsförts med ”fri surf” kan alltså surfa i upp till 3 Mbit/s i all oändlighet, vilket nog ändå är att betrakta som ’fritt’”.

Vad gäller formuleringen ”fri surf” så kommer Telenor att sluta använda den i sin fortsatta marknadsföring.