Fast i moment 22 efter eldsvådan

Foto: SVT
Familjen Öberg-Wassgården återbesöker sin eldhärjade och mögelskadade husgrund.

Familjen Öberg-Wassgårdens hus brinner upp. Försäkringsbolaget lovar ett nytt hus som ska byggas på den gamla husgrunden. Problemet är bara att inga byggföretag vågar skriva på ett viktigt intyg på att husgrunden är okej. Ändå är detta den enda lösningen som försäkringsbolaget godkänner om familjen ska bli fullt ersatt.

Familjen Öberg-Wassgårdens suterrängvilla totalförstörs i en svår eldsvåda i slutet av 2010. De har villahemförsäkring hos Dalarnas försäkringsbolag, som lovar familjen ett nytt hem. Bolaget lägger fram tre alternativ till hur det ska gå till.

1) Ett återuppbyggt hus på den gamla grunden, som i så fall bekostas helt av försäkringsbolaget.

2) Ett helt nytt hus, men då får familjen betala en del av byggkostnaden ur egen ficka.

3) Familjen får pengar motsvarande marknadsvärdet och köper ett annat hus.

Grunden full av mögel
Familjen är helt inne på att återställa sitt gamla hus. Men för att slippa ta risken att det blir dyrare än förutsett så går familjen med på försäkringsbolagets första förslag: att bygga på den gamla grunden

Arbetet med att riva bort den övre delen av huset och sanera grunden från släckvatten inleds. Men när Sophia Wassgården besöker tomten efter några månader så inser hon snart att något inte står rätt till: husgrunden är nu full av mögel.

- Det var ett vitt ludd på väggar och golv, minns Sophia.

Tiden rinner ifrån familjen
Nu måste väl planerna på att bygga på den gamla grunden bara vara att glömma, tänker familjen. Men försäkringsbolaget och den anlitade fuktspecialisten har andra tankar. De menar att grunden kan saneras och användas till det nya huset. Dock är varken byggfirman, saneringsfirman eller ens fuktspecialisten beredda att gå i god för husgrunden genom att fylla i ett skriftligt intyg. Oklarheten växer och tiden går.

När Plus träffar familjen så börjar det dessutom vara riktigt bråttom att komma igång: Dalarnas försäkringsbolag pekar på en passage i det finstilta som säger att ett hus måste stå färdigt inom två år från skadetillfället för att familjen ska bli fullt ersatt.

- Försäkringsbolaget sa "ni kommer att få komma hem igen". Det har de tagit ifrån oss nu, säger en förtvivlad Sophia Wassgården till Plus.