Vassaste kniven i lådan

En man hackar tomat med kockkniv
Plus har testat fem knivar i olika prisklasser

Den dyraste kockkniven i vårt test hade bäst skärpa. Men bland övriga knivar märktes ingen tydlig koppling mellan pris och prestation.

Plus lät testa fem kockknivar, som kostade mellan 199 och 1295 kronor. Vi testade hur vassa knivarna var vid inköpstillfället och hur vassa de var efter ett rejält slitage. Dessutom lät vi en grupp kockar arbeta med knivarna för att bedöma hur bekväma de var att hålla i.

Skärpa

För att undersöka hur vassa de nyinköpta knivarna var, tog Plus hjälp av Kjerstin Vogel. Hon är doktorand i teknik och hälsa vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH. Kjerstin Vogel använde sig av en speciell maskin för att mäta knivarnas skärpa. Maskinen ger ett medelvärde på knivens skärpa längs hela eggen. Undersökningen visar även eventuella ojämnheter och jack på eggen.

– Den här är vassare i början, men sedan gör den ett rejält hack, säger Kjerstin när hon läser av maskinens resultat för Sabatier Lion kockkniv.

För att utesluta slumpmässiga fel, mätte Kjerstin Vogel varje kniv tre gånger och räknade sedan ut ett medelvärde för skärpan.

Maskintestet visade att den vassaste kniven var Global G-2, som också var dyrast. För övriga knivar i testet fann vi inget samband mellan pris och prestation. Den näst dyraste kniven i testet, Sabatier Lion, hade sämst ursprungsskärpa.

Bekvämlighet

Vi tog med oss knivarna till en testpanel bestående av fem kockar. Deras uppgift var att bedöma hur behagliga knivarna var att använda i arbetet.

– Jag tycker att en bra kniv ska vara välbalanserad. Den ska kännas som en förlängning av handen, säger Hedda Landfors, som är universitetsadjunkt i kostvetenskap vid Umeå universitet

Gällande form verkar det löna sig att betala lite extra för sin kniv. De två dyraste kockknivarna i vårt urval, Global G-2 och Sabatier Lion kockkniv, fick nämligen bäst betyg. Men även den betydligt billigare kniven från Fiskars bedömdes vara skön att arbeta med. Sämst betyg fick knivarna från Coline och Anders Petter. ”Ligger inte bra i handen” och ”klumpig kniv med tungt och tjockt knivblad” löd två av juryns omdömen om Coline respektive Anders Petter.

Efter slitage

Efter att kockarna använt knivarna, ville Plus undersöka hur skärpan påverkats av slitaget. Kjerstin Vogel på KTH gjorde därför en ny mätning med hjälp av knivskärpemaskinen. Alla knivar hade blivit betydligt slöare efter kockarnas flitiga hackande. Bäst betyg i testet fick Global G-2, följt av de billiga knivarna från Coline och Fiskars. 

En slutsats är att alla knivar, oavsett pris och kvalitet, behöver slipas med jämna mellanrum. Samtliga knivar blev märkbart slöare efter vårt slitagetest.

Omslipning efter slitage

Kjerstin Vogels forskarkollega Johan Karltun testade därför att slipa upp samtliga knivar igen med en slipmaskin av god kvalitet. Resultatet blev bra, alla knivar fick tillbaka en god skärpa.

– En vanlig konsument skulle förmodligen inte känna någon skillnad i skärpa emellan dem. Det viktigaste är alltså att se till att slipa sina knivar, snarare än att lägga pengar på en dyr kniv, sammanfattar Johan Karltun sin slutsats.

Bäst i test

Den dyrare kniven Global G-2 visade sig vara bäst i samtliga testmoment. Den var vassast både som oanvänd och efter slitage. Dessutom var den bekvämast att hantera, enligt testpanelen.

Bland de övriga knivarna var kopplingen mellan pris och prestanda inte lika tydlig. De billiga knivarna Coline Chef’s Knive och Fiskars Fuzion Cook’s Knife klarade sig sammantaget lika bra eller bättre än den dyrare Sabatier Lion kockkniv och mellanpris-kniven Anders Petter Hacksta kockkniv.

Missa inte extramaterialet: Tareq Taylor lär ut mer om hur du håller kniven vass.