Osannolika comebacken – 40 år efter första Poldark

Foto: SVT/BBC

Då spelade han Ross Poldark. Nu – nästan 40 år senare – gör skådespelaren Robin Ellis comeback som pastor i nya versionen. Här är historien bakom 73-åringens osannolika återkomst.

Det var serien som satte standarden för kostymdramer. Då – 1975 – spelade Robin Ellis huvudrollen som Poldark i den klassiska BBC-serien som visades i över 40 länder.

Nu – 40 år senare – är skådespelaren tillbaka i nya versionen av samma serie. Men inte som Ross Poldark. I stället spelar Ellis pastor Halse i nyfilmatiseringen.

Tala om osannolik återkomst. 73-åringen, som var 72 vid inspelningstillfället, har de senaste åren annars mest ägnat sig åt att skriva kokböcker och lagt rösten på många prisade dokumentärer. Han lever i Frankrike sedan flera år tillbaka och har inte setts i rutan sedan 2006.

– Att göra Ross igen, vid en ålder av 72, skulle vara lite för mycket för mig. Även blotta tanken på att spela honom är ansträngande, säger Ellis till Express.

För blyg för att ge nye Poldark råd

Ellis hade kontakt via e-post med sin efterträdare, Hobbit-stjärnan Aidan Turner, 32, men egen blygsamhet hindrar honom från att ge råd. När han själv fick rollen som Poldark i 1975 års klassikerversion av BBC-serien var han egentligen reserv.

– Jag var inte förstavalet för Poldark. Leigh Lawson var tänkt som Ross men han fick göra en film i stället så jag hade tur, säger han till Express.

Värvades av Cleese

Men Poldark är inte den enda serien (serierna?) som gjort Ellis ett namn.

Faktum är att han också värvades av John Cleese till Pang i bygget, där han spelar detektiv i första avsnittet av den kultförklarade komediserien.

Se nya versionen av Poldark – start lördag 22 augusti 21.30 i SVT1 och SVT Play

Poldark

Brittiskt kostymdrama