Allt om brudklänningen

Bakom lördagens största hemlighet står en italiensk designer. Hovet bekräftar att det är Valentino Garavani som har formgett prinsessans brudklänning.

Brudklänningen är gjord i plisserad sidenorganza med applikationer av elfenbensfärgad Chantillyspets. Den övre delen av livet är i spets med en djup ryggringning och ett fyra meter långt släp.

Slöjan är också i sidenorganza och kantas av tyll strödd med "point d´esprit", moucher, och små apelsinblommor i Chantillyspets. Prinsessans skor är i elfenbensvit organdi med invävda "point d´exprit", moucher.

Prinsessans diadem är privat, prytt med kvistar av apelsinblommor. Brudbuketten består av vita klassiska trädgårdsrosor: Austinros, Schneewitchen, Winchester Cathedral, Pariserros och Alabaster samt liljekonvaljer och den traditionella myrten från Sofiero. Samtliga blommor är vita och buketten är bunden i en rund form.

Valentino är i modekretsar känd för sina brudklänningar. Bland dem som burit hans verk finns Jackie Kennedy Onassis (1968), och Nederländernas drottning Máxima (2002).