12 tips för godare rulltårta

Rulltårta med cheescakefyllning.

Publicerat:

Kolla Susanne Jonssons tips för att bli expert på rulltårta.

Så lagar du

  1. Se till att ugnen är varm tills dess att du vispat ihop smeten. Om smeten får stå faller den ihop och resultatet blir en platt kaka.
  2. Vik bakplåtspappret till en "form" ca 30x40 cm. Det hjälper dig att få bra storlek och tjocklek på botten och rakare kanter.
  3. Sikta de torra ingredienserna och blanda dem. Siktning ger ett bättre slutresultat utan klumpar.
  4. Lämna inte ugnen obevakad. Gräddningen går fort och ugnar varierar i värme, därför behöver man hålla ett extra öga på rulltårta. 
  5. Täck bakpappret med fuktad handduk om du inte fyller tårtan direkt. Annars torkar den och blir svår att rulla.
  6. Låt botten svalna helt innan du lägger på fyllning.

Rullningstips deluxe

  1. Gör ett snitt, förrulla, svalna. Rulla försiktigt ut och fyll som vanligt. Prova det om din rulle brukar spricka. 
  2. Rulla tight, låt pappret och en bricka hjälpa till (för att undvika lufthål).
  3. Skarven nedåt på den färdiga tårtan.

Fler tips

  1. Variera strösocker. Strö hackade nötter, mandelmjöl eller rostad kokos på den färdiga bottnen.
  2. Skär bitarna i trekantsform. Då står de snyggt på kakfatet och kladdar inte ihop. 
  3. Ha roligt och experimentera med smaksättningar. Eftersom det bara tar 5 minuter att baka rulltårta så kan man i värsta fall göra om den. I bästa fall hittar du en ny smakkombination!
  4. Enkel och fingarnering lyfter rulltårtan. Pudra på florsocker eller kakao, ringla över smält choklad eller glasyr. Klä in i marsipan eller sockerpasta. Spritsa på en klick grädde och lägg på färska bär, hackade nötter, strössel eller krossade godisar.
  5. Med en rulltårta i frysen snor du snabbt ihop en lyxig dessert. Varva rulltårta med bär, vispad grädde och vaniljkräm.

Tips på goda fyllningar

  • Vaniljglass och hallon (glassrulltårta är en höjdare!)
  • Björnbär och vit choklad
  • Lingon och mjölkchoklad
  • Hallon och lakritspulver
  • Blåbär och citron
  • Kanel, kardemumma, pepparkakskrydda
  • Citron, lime, apelsin (rivet skal av ekologisk citrus eller marmelad)
  • Tiramisu/mocca: Kaffe- eller nötlikör och espresso i fyllningen
  • Kokos och mango

Dela det här receptet med dina vänner!