Ägg benedict och ägg florentine med engelska muffins

Ägg benedict och ägg florentine med engelska muffins.

Publicerat:

Tillagningstid:

Äggens kejsare i köket är utan konkurrens ägg benedict, eller den vegetariska varianten ägg florentine. Det pocherade ägget med krämig hollandaise är inte bara vacker anrättning utan också en otroligt läcker smakupplevelse – och det är inte så svårt att laga som man kanske kan tro.

Ingredienser

4portioner

Äggen

  • 4
    ägg
  • 8skiva(or)
    lufttorkad skinka
  • 1
    schalottenlök
  • 300g
    babyspenat

Hollandaise

  • 4
    äggulor
  • 300g
    smör
  • ¼tsk
    muskot
  • 1
    citron
  • ¾dl
    vitvinsvinäger
  • liter
    vatten
  • krasse till dekoration

Engelska muffins

  • 50g
    smör
  • 1tsk
    socker
  • 10g
    havssalt
  • 2 dl
    sötad mjölk
  • 1dl
    naturell yoghurt
  • 15g
    jäst
  • 450g
    vetemjöl
  • dl
    grovt durumvete eller rågmjöl

Så lagar du

Pocherade ägg

1. Koka upp vattnet och tillsätt 3 msk vinäger.

2. Knäck ägg i passande koppar.

3. Vispa det kokande vattnet så det kommer i rotation. Häll i ägget, om vitan flyter ut kan du samla ihop ägget med en träslev. Låt ägget pochera i sjudande vatten i 2½–3 minuter.

5. Kyl ägget i kallt vatten och värm upp det i det kokande vattnet direkt innan servering.

Hollandaise

1. Smält 300 gram smör till hollandaisen och låt den svalna i rumstemperatur till 50–62 grader.

2. Värm citronsaft och vitvinsvinäger i en sauteringspanna tillsammans med finskuren schalottenlök.

3. Vispa ned äggulorna, med pannan på svag värme, alternativt över ett vattenbad, så att äggen inte klumpar sig.

4. När äggulorna är helt luftiga, tillsätt smöret under kraftig vispning lite i taget.

5. Späd med kallt vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar och lite extra citronsaft.

6. Skölj och torka spenaten. Stek den kort i varm panna med lite smör. Den ska bli varm utan att falla samman. Krydda med muskot, salt och peppar.

Video: Så lagar du en perfekt hollandaise

Muffins

1. Smält smöret på svag värme. Häll i mjölk och yoghurt.

2. Rör ner ägg och jäst.

3. Blanda mjöl och salt i en skål och rör ner mjölkblandningen.

4. Knåda ordentligt tills du har en fast deg som släpper från bakbordet. Tillsätt mer mjöl om det behövs.

5. Låt degen jäsa över natten i kylskåp.

6. Klipp degen i 7-8 lika stora delar.

7. Vänd bollarna i grovt mjöl och forma försiktigt till en bulle utan att släppa ut luften.

8. Låt efterjäsa på mjölpudrat bakbord i 30 minuter.

9. Stek i torr, varm panna på låg värme i minst 10–12 minuter på varje sida.

10. Låt svalna på galler.

Montering Benedict

Lägg skinka och pocherat ägg på en muffin. Häll över rikligt med hollandaise. Dekorera med krasse.

Montering Florentine

Lägg spenat och pocherat ägg på en muffin. Häll över rikligt med hollandaise. Dekorera med krasse.

 

Dela det här receptet med dina vänner!