Ägg Benedict på Niklas Ekstedts vis
Publicerat:
2021-10-13Tillagningstid:
Klassisk rätt på stjärnkockens vis!
Ingredienser
4portioner
- 2avokador
- saften av ½ citron
- tabascosås, efter smak
- salt, efter smak
- 1påse(ar)färsk spenat, à 200 g
- smör, till stekning
- ev olivolja
- 4skiva(or)surdegsbröd
Pocherade ägg
- 4ägg
- 1mskättiksprit 12 %
- 1litervatten
Hollandaisesås
- 200gsmör
- 4äggulor
- 3mskvatten
- 1-2mskcitronsaft
- salt
Så lagar du
- Gröp ur och vispa ihop avokadoköttet. Smaka av med citronjuice, tabascosås och salt. Ställ åt sidan.
- Koka upp vatten och ättiksprit i en vid kastrull och låt sedan sjuda.
- Knäck äggen ett i taget i en skål och häll sedan försiktigt ner äggen i det sjudande vattnet. Låt sjuda i 3 minuter.
- Lyft upp och känn efter att ägget håller ihop. Tryck försiktigt med fingret, äggulan ska fortfarande vara mjuk men vitan fast. Lägg i en stund till om de inte är klara.
- Plocka upp äggen med hålslev och doppa i kallt vatten.
- Stek spenaten snabbt i smör en varm panna och smaka av med salt.
Hollandaisesås
- Smält smöret i kastrull.
- Vispa ihop äggulor och vatten i en annan kastrull som du ställer över ett varmt vattenbad. Vispa tills äggkrämen har tjocknat något.
- Ta kastrullen från värmen och häll i det smälta smöret i äggkrämen, droppvis i början och sedan i en fin stråle. Ta inte med bottensatsen.
- Smaka av med citron och salt.
Montering
- Grilla eller stek brödet i olivolja.
- Bred avokadoröran på det grillade brödet och toppa med spenat, pocherat ägg och en rejäl sked hollandaisesås.