Ägg Benedict på Niklas Ekstedts vis

Ägg Benedict på Niklas Ekstedts vis

Publicerat:

Tillagningstid:

Klassisk rätt på stjärnkockens vis!

Ingredienser

4portioner

  • 2
    avokador
  • saften av ½ citron
  • tabascosås, efter smak
  • salt, efter smak
  • 1påse(ar)
    färsk spenat, à 200 g
  • smör, till stekning
  • ev olivolja
  • 4skiva(or)
    surdegsbröd

Pocherade ägg

  • 4
    ägg
  • 1msk
    ättiksprit 12 %
  • 1liter
    vatten

Hollandaisesås

  • 200g
    smör
  • 4
    äggulor
  • 3msk
    vatten
  • 1-2msk
    citronsaft
  • salt

Så lagar du

  1. Gröp ur och vispa ihop avokadoköttet. Smaka av med citronjuice, tabascosås och salt. Ställ åt sidan.
  2. Koka upp vatten och ättiksprit i en vid kastrull och låt sedan sjuda.
  3. Knäck äggen ett i taget i en skål och häll sedan försiktigt ner äggen i det sjudande vattnet. Låt sjuda i 3 minuter.
  4. Lyft upp och känn efter att ägget håller ihop. Tryck försiktigt med fingret, äggulan ska fortfarande vara mjuk men vitan fast. Lägg i en stund till om de inte är klara.
  5. Plocka upp äggen med hålslev och doppa i kallt vatten.
  6. Stek spenaten snabbt i smör en varm panna och smaka av med salt.

Hollandaisesås

  1. Smält smöret i kastrull.
  2. Vispa ihop äggulor och vatten i en annan kastrull som du ställer över ett varmt vattenbad. Vispa tills äggkrämen har tjocknat något.
  3. Ta kastrullen från värmen och häll i det smälta smöret i äggkrämen, droppvis i början och sedan i en fin stråle. Ta inte med bottensatsen.
  4. Smaka av med citron och salt.

Montering

  1. Grilla eller stek brödet i olivolja.
  2. Bred avokadoröran på det grillade brödet och toppa med spenat, pocherat ägg och en rejäl sked hollandaisesås.

Dela det här receptet med dina vänner!