Ägg benedict
Ingredienser
5portioner
- 10ägg
- ½dlvinäger
- 1citron
- 200gsmör
- 50golivolja
- 1knivsudd chilipeppar
- 200gspenat
- 1rödlök
- 2mskkapris
- 1paketbacon, ekologiskt och strimlat
- 1kruk(or)persilja
- 4skiva(or)ljust bröd, smörstekt
- olivolja till stekning
Så lagar du
1. Skala löken och skiva tunt. Lägg löken i en kastrull med lock och tillsätt lite olivolja. Lägg på lock och ”smält” löken på medelvärme tills helt transparant.
2. Koka upp vatten. Knäck 8 ägg i skålar. Tillsätt 1 tsk vinäger i varje (viktigt att göra det precis innan äggen ska i vattnet). Gör en virvel i vattnet och sänk värmen. Häll i ägg ett i taget. Låt sjuda tills vitan är hård och äggulan krämigt lös. Lyft och lägg på en tallrik.
3. Skira 2 äggulor. Tillsätt skal och juice från 1 citron och lite vatten. Vispa kallt tills luftigt. Ställ över medelvärme och vispa kraftfullt tills det börjar bli krämigt (84 grader). Ta av och ställ på blöt trasa. Tillsätt 80-gradigt smält smör i tunn stråle tills det blir en krämig sås. Smaka av med salt, olivolja och chilipeppar.
4. Stek bacon krispigt i stekpanna. Tillsätt spenat och kapris. Smaka av med lite peppar och lite salt.
5. Lägg varm spenatsallad på smörstekt bröd. Toppa med 2 ägg och slå såsen över. Toppa med hackad persilja.