Ägg- och spenatgratäng under knaprigt osttäcke

Ägg- och spenatgratäng under knaprigt osttäcke

Publicerat:

Tillagningstid:

Krämig och mättande gratäng som lagas snabbt och enkelt.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 8st
    ägg
  • 300g
    färsk spenat
  • 5dl
    bechamelsås (se grundrecept eller köp färdigkokt)
  • 2tsk
    fransk senap
  • ½dl
    gräslök, hackad (färsk eller fryst)
  • 2st
    brödskivor (valfritt)
  • 100g
    lagrad hårdost, riven
  • salt, vitpeppar
  • smör till stekning

Bechamelsås (vit grundsås)

  • 2msk
    msk smör
  • msk
    vetemjöl
  • 5dl
    mjölk
  • salt, vitpeppar, muskotnöt

Så lagar du

1. Lägg äggen i en kastrull med kallt vatten. Låt koka upp och koka 7 minuter utan lock. Häll av vattnet och spola äggen med kallt vatten, låt dem ligga kvar i kallvatten.

2. Sätt ugnen på 225 grader. Fräs spenat i smör, krydda med salt och peppar. Bred ut i en ugnsfast form.

3. Skala och skiva äggen längst med i tjocka skivor. Lägg dem ovanpå spenaten.

4. Krydda bechamelsåsen med senap och gräslök, häll den över äggen. Hacka brödet och lägg det ovanpå såsen, strö på ost. Gratinera tills ytan fått vacker, gyllene färg.

5. Servera gärna med varmt bröd att bryta och doppa i såsen.

Bechamelsås

1. Smält smöret i en kastrull, vispa ner mjölet. Tillsätt 1 dl av mjölken under vispning. Vispa kraftigt så att alla klumpar löses upp och häll ner resterande mjölk.

2. Låt koka 3–5 minuter, rör om hela tiden så att det inte bränns i botten. Smaka av med salt, peppar och en nypa riven muskotnöt.

Dela det här receptet med dina vänner!