Cheesebite toppad med rökt lax och citronsmörsås

Äggbite med rökt lax

Publicerat:

En värmande förrätt med fräsch sås och kallrökt lax är en perfekt uteförrätt om man vill lyxa till det.

Ingredienser

6 - 8portioner

  • 150g
    kallrökt lax
  • 6st
    ägg
  • 1dl
    västerbottensost eller annan lagrad hårdost
  • 400g
    färskost, t.ex. smaksatt med tryffel eller pepparrot
  • salt

Grundsås

  • 100g
    skirat smör
  • ½liter
    grädde
  • 2dl
    crème fraiche

Smaksättning sås förrätt

  • hälften av grundsåsen (spara resten till bearnaiseomeletten i länk nedan)
  • ½
    citron, saften
  • 10g
    finskuren gräslök
  • 1-2krm
    salt
  • 1krm
    vitpeppar

Så lagar du

Gör hemma:

Vaca eller pochera äggen i eller utan formar. Jag brukar lägga över dessa i små träkosor eller träform i engångsmaterial. Då kan man slänga dessa på elden sedan.

1. Vispa ihop ingredienserna i en bunke låt dra i några minuter
2. Blanda sedan om igen och fördela i smorda formar 6-8 st beroende på storlek
3. Baka i ugnen på 120 grader i 20 min
4. Ställ formarna i en djupare plåt med lite ljummet vatten i botten. Du kan även sous-vida äggen i 70 grader i 45 min.

När du kommer ut stoppar du ner dom i sjudande vatten eller i kaffepannan i 2-3 minuter. Servera äggen ljumna tillsammans med den varma såsen och toppa upp med skivad kallrökt lax och garnera med gräslök.

Citronsmörsås

Jag gör en grund som man kan bygga ut och smaksätta lite som man vill. Perfekt att ha med sig i en flaska eller burk så har man sås till både förrätt och varmrätten.

Förbered allt utom det skirade smöret som du monterar ner ute. Såsen kan lätt förseglas i vad påse och värmas i påse. Spara halva såsen och använd den till varmrätten.

1. Koka försiktigt ner grädden.
2. Rör om då och då och kontrollera temperaturen så att den inte kokar över. Använd gärna en tjockbottnad kastrull för att undvika att det sätter sig i botten.
3. När du reducerat ner grädden till hälften blandar du i crème fraichen och citronen.
4. Rör ned smöret under omrörning och salta.


Tips

Skira smöret hemma och förvara i termos. Spara också grundsåsen i en termos eller i en rejäl förseglad påse. Pressad citron förvarar du enkelt i en liten sprayflaska. Det kan du använda att spraya maten med i stället för att ha en hel citron med dig och pressa för hand. Gör såsen och använd hälften till förrätten och resten till varmrätten. Skira smöret och förvara i termos. Du kan med lätthet byta ut laxen mot skaldjur eller lufttorkad skinka.

Dela det här receptet med dina vänner!