Älg chili con carne

Älg chili con carne

Publicerat:

Älg är ett magert kött som innehåller väldigt lite fett. Jag brukar därför ”berika” köttet på olika sätt bl.a. genom att använda grädde i själva rätten. Du kan också tillsätta någon form av ister eller fett från gris eller nöt. I detta recept steker jag köttet i mycket smör så att jag får fram fettet som lyfter smakerna på älgköttet. Jag använder här torr mald chipotle men du kan ersätta den med till exempel chipotlepasta eller torkad hel chipotle som man krossar själv. Tänk på att pulvrets smaker snabbt domnar bort, så har du en gammal burk så får du köra i lite mer chipotle för att få mer smak.

Ingredienser

4portioner

  • 400g
    älgfärs
  • 1st
    medelstor gul lök
  • 1-2st
    vitlöksklyftor
  • 4msk
    skirat smör eller matfett att steka i
  • 6st
    pimentos de padron, går att ersätta med 1st grön paprika
  • 400g
    krossade tomater
  • 1msk
    tomatpuré
  • 1msk
    oxfond, koncentrerad
  • 1tsk
    farinsocker
  • 2dl
    utblandad svartvinbärssaft
  • 2krm
    chipotle
  • 1kruk(or)
    hackad koriander, kan ersättas med persilja eller timjan
  • 1tsk
    oregano
  • 1burk(ar)
    Svarta bönor
  • 2krm
    salt
  • 1krm
    tellicherry svartpeppar, mald
  • 4msk
    smetana eller gräddfil

Serveringsförslag

  • färskt bröd, kokt ris, potatis eller var för inte bulgur eller matvete. 

Så lagar du

Har du inte redan skirat smör så börja med att skira 100 g smör i en kastrull och häll upp i en flaska och ställ den i kylen.

Skala och hacka löken lite grövre bitar, ca 1/2 cm, vitlöken delar du på mitten och skivar.

Dela Padrones på mitten och ta bort kvisten, men du kan behålla kärnorna.

Bryn löken i det skirade smöret på svag värme så att den bara svettas lite lätt.

Fräs färsen, tomatpurén, kryddorna, fonden och Padrones. Slå på tomaterna, bönorna, saften och koka upp i 10 minuter, rör om då och då.

När vätskan har kokats bort, hacka koriander, rör om i färsen och servera.

Toppa upp varje portion med en matsked smetana eller gräddfil.

Dela det här receptet med dina vänner!