Älg med äpple och pepparrot

Älg med äpple och pepparrot.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ett snabbt långkok får man genom att skiva köttet och bräsera det i ugn. Köttet blir mört men tar bara hälften av tiden i anspråk jämfört med att steka hela köttbitar.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 1kg
    älg
  • 3
    gula lökar
  • 3
    lagerblad
  • 10
    vitpepparkorn
  • 3dl
    grädde
  • 1dl
    pepparrot, riven
  • 1dl
    äpple, grovrivet
  • majsstärkelse
  • 1kg
    vita rotfrukter och potatis
  • salt och vitpeppar
  • 1ask(ar)
    krasse till servering

Så lagar du

1. Skiva älgköttet tvärs över fibrerna.

2. Varva i gryta med skivad lök, lagerblad och vitpeppar.

3. Fyll på med vatten så det nästan täcker.

4. Brässera under lock i ugn 160 grader i cirka 1½ timme.

5. Köttet är klart när det delar sej av sin egen tyngd när man lyfter det.

6. Sila av skyn till sås.

7. Tillsätt grädde, salt och vitpeppar.

8. Red med majsstärkelse utrört i lite vatten.

9. Rör ner pepparrot och äpple, dra av från plattan och låt dra.

10. Sila och servera med kokta rotfrukter.

Tips

Variera älgköttet! Du kan till exempel använda högrev, bog, innanlår, ytterlår eller hörnstek.

Dela det här receptet med dina vänner!