Älg med äpple och pepparrot
Publicerat:
2018-10-31Tillagningstid:
Ett snabbt långkok får man genom att skiva köttet och bräsera det i ugn. Köttet blir mört men tar bara hälften av tiden i anspråk jämfört med att steka hela köttbitar.
Ingredienser
4 - 6portioner
- 1kgälg
- 3gula lökar
- 3lagerblad
- 10vitpepparkorn
- 3dlgrädde
- 1dlpepparrot, riven
- 1dläpple, grovrivet
- majsstärkelse
- 1kgvita rotfrukter och potatis
- salt och vitpeppar
- 1ask(ar)krasse till servering
Så lagar du
1. Skiva älgköttet tvärs över fibrerna.
2. Varva i gryta med skivad lök, lagerblad och vitpeppar.
3. Fyll på med vatten så det nästan täcker.
4. Brässera under lock i ugn 160 grader i cirka 1½ timme.
5. Köttet är klart när det delar sej av sin egen tyngd när man lyfter det.
6. Sila av skyn till sås.
7. Tillsätt grädde, salt och vitpeppar.
8. Red med majsstärkelse utrört i lite vatten.
9. Rör ner pepparrot och äpple, dra av från plattan och låt dra.
10. Sila och servera med kokta rotfrukter.
Tips
Variera älgköttet! Du kan till exempel använda högrev, bog, innanlår, ytterlår eller hörnstek.