Älgfilé med bakade betor och färskpotatis

Tid:

Älgfilé med bakade betor och färskpotatis

Tid:

Älgfilé är lyxig och god mat, och vad passar bättre på ett svenskt trädgårdsbröllop än just det?! Kombinera med potatis och rödbetor från eget land, säsongens svamp och en god sås och alla gästerna blir nöjda!

Ingredienser

4 portioner

  • 700 g
    älgfilé
  • smör till stekning
  • salt och peppar

Bakade betor med dragonmajonäs och hasselnötter

  • 400 g
    rödbetor
  • 2 msk
    olivolja
  • salt
  • 1 dl
    hasselnötter
  • 1
    ägg
  • 1 tsk
    dijonsenap
  • 1
    litet knippe färsk dragon, mycket fint hackad
  • 1 tsk
    vinäger (röd eller vit)
  • 1 krm
    salt
  • 2 dl
    neutral rapsolja (inte kallpressad)

Mjuk lök med tryffelskum

  • 200 g
    buntlök eller schalottenlök
  • 2 msk
    smör
  • salt
  • 1 dl
    kraftig kyckling buljong
  • ½ dl
    mjölk
  • vit tryffelolja

Stekta kantareller med picklade senapsfrön

  • 200 g
    kantareller
  • 1 msk
    smör
  • salt och peppar
  • 2 msk
    picklade senapsfrön
  • Till garnering: senapsört eller rucola

Picklade senapsfrön

  • 3 dl
    vatten
  • ½ dl
    ättika (12%)
  • 1 ½ dl
    strösocker
  • 4 msk
    bruna och gula senapsfrön

Mörk marsalasky

  • 2
    kycklingskrov
  • 1
    morot
  • 1
    gul lök
  • 1
    palsternacka
  • 2
    stjälkar blekselleri
  • 1 msk
    tomatpuré
  • 2 kvist(ar)
    timjan
  • 3
    lagerblad
  • 10
    svartpepparkorn
  • ca 3-4 liter
    liter vatten
  • 2 dl
    Marsalavin
  • ½ dl
    balsamicovinäger
  • 2 tsk
    socker
  • salt

Så lagar du