Älgstek med kantareller och jordärtskocka

Älgstek med kantareller och jordärtskocka

Publicerat:

Ingredienser

4portioner

  • 1 1/2kg
    älgstek
  • 1st
    hel vitlök
  • salt och peppar
  • smör och olja till stekning

Sky till brässering:

  • 1msk
    enbär
  • 1st
    gul lök
  • 3dl
    vatten
  • 1/2dl
    vitvinsvinäger
  • 1st
    köttbuljongtärning

Madeirasås:

  • 1st
    gul lök
  • 1tsk
    torkad timjan
  • 3dl
    madeira
  • 2msk
    messmör
  • 1msk
    maizena
  • smör till stekning
  • 6-8st
    jordärtskockor
  • 8st
    potatisar, gärna mandelpotatis
  • 3dl
    grädde
  • 1/2dl
    mjölk
  • 1/2kg
    rensade kantareller
  • salt och peppar
  • smör och olja till stekning

Så lagar du

Sätt ugnen på 140 grader.

Salta och peppra köttet, bryn i smör och lite olja.

Lägg köttet i en ugnsfast form. Skala vitlöksklyftorna, stek dem gyllenbruna i lite olja och finhacka dem sedan. Gör 5-6 små snitt i steken och fyll med den hackade vitlöken.

Sky till brässering:

Krossa enbären och finhacka löken. Häll vatten, vitvinsvinäger, enbär, lök och buljongtärning i en kastrull. Låt koka upp. Häll skyn i formen och sätt in i ugnen, ca 75 minuter tills köttet nått en innertemperatur på 55 grader.

När steken är färdig, låt den vila under folie tills det är dags för servering. Vänd på den med jämna mellanrum för att köttsaften ska sprida sig.

Madeirasås:

Finhacka löken och fräs med timjan i lite smör i en kastrull. Häll i madeira och låt såsen koka tills den reducerats till hälften.

Ta skyn från brässeringen och sila ner i madeirasåsen. Låt koka ett par minuter för kraftigare smak. Blanda ut maizena i lite vatten och häll redningen i såsen. Lägg till sist i en matsked messmör. Smaksätt med salt och peppar.

Koka upp grädde och mjölk i en kastrull. Skär jordärtskockorna i bitar och låt dem koka med grädden och mjölken tills de är mjuka, ca 15 minuter. Skala och skiva potatisen under tiden, fräs i lite smör och olja. Salta och peppra. När potatisen börjar bli färdig, blanda ner kantarellerna och fortsätt bryna i ca 5 minuter.

När skockorna är mjuka, häll blandningen i kantarell- och potatisfräset. Smaksätt med salt och peppar. Låt det hela koka ihop ett par minuter.

Servera älgsteken med en klick rönnbärsgelé, kantarellblandningen och madeirasåsen.

Dela det här receptet med dina vänner!