Ambrosiakaka med mazarindeg

Kaka med glasyr.

Publicerat:

Tillagningstid:

Mazarindeg och sockerkakssmet skapar tillsammans en ljuvlig Ambrosiakaka, toppad med glasyr och fräscht citronskal.

Ingredienser

Deg 1

  • 250g
    rumstempererat smör
  • 1st
    vanlijstång
  • 125g
    florsocker
  • 125g
    rörsocker
  • 150g
    rumstempererade hela ägg
  • 100g
    rumstempererad äggula
  • 190g
    vetemjöl
  • 65g
    majsmjöl
  • 1msk
    citron (rivet skal och saft)

Deg 2

  • 125g
    ren, rå marsipan
  • 85g
    socker
  • 50g
    rumstempererat smör
  • 75g
    rumstempererade hela ägg

Citronglasyr

  • 150g
    florsocker
  • 1msk
    citron (rivet skal och saft)
  • Eventuellt lite vatten

Så lagar du

Deg 1

1. Dela vanliljstången på längden och skrapa ur fröna med en liten kniv. Blanda vaniljfröna med lite socker, så att kornen separeras.

2. Blanda vaniljsockret du nu skapat med rumstempererat smör, florsocker och rörsocker. Blanda luftigt. Lägg i rumstempererade ägg och äggulor, lite i taget. Sluta rör när massan är enhetligt blandad.

3. Sikta ner vetemjöl och majsmjöl i smeten. Vänd försiktigt ner rivet citronskal och citronsaft.

Deg 2

4. Knåda ihop marsipan och socker för hand. Knåda i smör, lite i taget. När allt smör arbetats in i massan tillsätts ägg, lite i taget.

5. Deg 1 och deg 2 blandas samman och hälls i formen. Grädda kakan i ugnen i 190°, ca 35-40 minuter, tills den är gyllene och ger efter för tryck. Kyl sedan kakan.

Citronglasyr

6. Riv skalet från citronen och låt det lufttorka tills kakan ska glaseras.

7. Rör ihop saft från ½ citron, florsocker och eventuellt några droppar vatten i en liten kastrull. Värm glasyren något och sprid den sedan snabbt över den kylda kakan. Strössla sedan över det lufttorkade citronskalet.

Dela det här receptet med dina vänner!