Amerikansk sockerkaka (pound cake)

En tallrik med en grillad kakaskiva med bär, grädde, florsocker och limeskal. En stråle bärsylt serveras uppifrån.

Publicerat:

Tillagningstid:

En pound cake är en traditionell sockerkaka från Amerika. Den är oftast gjord på lika delar mjöl, smör, ägg och socker, alltså ett pound av varje ingrediens. I detta recept tar vi steget längre och serverar den grillad med härliga bär och vispad grädde.

Ingredienser

8 - 10portioner

  • 230g
    smör
  • 350g
    socker
  • 180g
    ägg (3 st)
  • 60g
    äggulor (3 st)
  • 220g
    mjöl
  • 5g
    vaniljextrakt

Tillbehör

  • vispad grädde
  • bär

Så lagar du

1. Värm ugnen till 170 grader.

2. Rör strösocker och smör pösigt i en mixer med en vinge. Tillsätt äggen och äggulorna till smeten. Rör smeten slät.

3. Sikta mjölet och vänd försiktigt ner det i sockerkakssmeten. Häll upp allt i en smord och mjölad form, eller i en silikonform.

4. Grädda sockerkakan i mitten av ugnen i 60 minuter. Prova med en sticka, sockerkakan ska inte vara kladdig.

5. Låt sockerkakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.

6. Skär upp kakan och grilla bitarna i en grillpanna. Servera med vispad grädde och bär.

Dela det här receptet med dina vänner!