Ananascarpaccio med hemgjord mjukglass

Ananascarpaccio.

Publicerat:

Tillagningstid:

Denna somriga dessert är riktigt god med syra från ananas och sötma från den hemmagjorda mjukglassen. Förberedelserna gör man redan dagen innan, vilket är perfekt inför sommarens alla middagar.

Ingredienser

4portioner

Marinad till ananasen

  • 1st
    ananas
  • 100g
    socker
  • 1dl
    vatten
  • ½
    vaniljstång
  • ½
    mild röd chili

Mjukglass

  • ½
    vanilj
  • 1dl
    äggulor
  • 100g
    socker
  • ¼liter
    helmjölk (minst 3,5% fett)
  • ¼liter
    vispgrädde

Så lagar du

Marinad

Blanda ingredienserna för marinaden och lägg i ananasen redan dagen innan den ska serveras.

1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna med en liten kniv. Blanda sedan vaniljfröna med en matsked florsocker så att fröna separeras.

2. Dela chilifrukten på längden och skär bort alla frön och de vita lamellerna. Om chilin är stark så använd en mindre bit. Strimla sedan chilin i tunna strimlor och blötlägg dessa i kallt vatten i ca en timme.

3. Koka sedan upp vaniljsocker, resten av sockret och den tomma vaniljstången med vattnet och låt det koka i några minuter. Ta sedan bort kastrullen från värmen och låt blandningen svalna något.

4. Skala ananasen, ta bort den mittersta stammen och skär den sedan i tunna, men hela skivor. Lägg skivorna i en skål, häll över marinaden och låt blandningen stå i ca ett dygn innan servering.

5. Häll av ananasskivorna i en sil med en kastrull under några timmar innan servering. Koka sedan marinaden i 5-7 minuter och lyft sedan bort den från värmen och tillsätt den strimlade chilin. Behåll gärna ananasen i kylen fram till servering.

Mjukglass

För tillverkning av glassen behövs en glassmaskin, gör gärna smeten till glassen dagen innan.

1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna med en liten kniv. Blanda sedan vaniljfröna med en matsked florsocker så att fröna separeras. Spara den tomma vaniljstången.

2. Vispa äggulor, vaniljsockret och resten av sockret till en tjock smet med en elvisp.

3. Koka upp grädde, mjölk och den tomma vaniljstången. Ta sedan bort från värmen.

4. Plocka upp vaniljstången och häll direkt på den varma blandningen försiktigt i äggsmeten, gärna lite i taget under tiden som smeten vispas. Ställ sedan blandningen i kylen och låt den gärna stå över natten.

Vid servering

1. Placera fyra små formar i frysen ca 1 timme innan servering samtidigt som mjukglassen får tillverkas i glassmaskinen. Låt gärna metalltoppen på spritsen få ligga i frysen en stund innan glassen ska spritas ut.

2. Ta ut formarna ur frysen. Fyll en spritspåse med glassen och spritsa ut den i formarna.

3. Ställ sedan direkt tillbaka formarna med glassen ca 1 timme till i frysen.

4. Ta fram ananasskivorna och dekorera tallriken med ca 4 skivor. Kom ihåg att lämna plats åt formen med glass.

5. Droppa lite marinad över ananasen och dekorera med lite chili från marinaden. Ställ slutligen fram formarna med mjukglassen, låt dom gärna tina något innan servering.

Dela det här receptet med dina vänner!