Ingredienser

Antal flaskor

    Uppskattad tillagningstid

      Det här behöver du

      • 1st
        4-6l stor glasbrunk eller dunk
      • 1st
        tunn kökshandduk
      • 1st
        gummisnodd

      Sodastart

      • 5dl
        vatten
      • 2msk
        finriven ingefära
      • 1msk
        råsocker
      • 1,5msk
        strösocker

      Julmust

      • 1dl
        russin
      • 3
        torkade fikon
      • 1dl
        ingefära, finhackad
      • 1dl
        torkade enbär (lätt krossade i mortel)
      • 2
        pomeransskal
      • 2
        muskotblommor
      • 3
        kryddnejlikor
      • 3msk
        kaffebönor (lätt krossade i mortel)
      • 10
        gröna kardemummakapslar
      • 2
        stjärnanis
      • 4-5
        kanelstänger
      • 2tsk
        citronsyra
      • 1 + 2,5liter
        vatten
      • 400g
        mörkt muscovadosocker alt. liknande råsocker
      • 2dl
        sodastart

      Så lagar du

      Sodastart

      1. Rör samman alla ingredienser i en väl rengjord glasburk eller plastdunk.
      2. Täck över med en ren, tunn kökshandduk och en gummisnodd, så sodastarten kan andas.
      3. Låt burken stå i 4–6 dagar. Rör om 1–3 gånger om dagen. Ställ gärna burken någonstans där det är lite varmare, till exempel ovanpå kylskåpet. Då kommer processen i gång snabbare.
      4. Mata blandningen med ytterligare 1 tsk riven ingefära och 1 tsk råsocker en gång om dagen.
      5. Sodastarten är klar då du ser bubblor på ytan och hör ett pysande ljud då du rör om.

      Julmust

      1. Blanda frukt, kryddor, kaffebönor och citronsyra i en kastrull med 1 liter vatten. Koka upp och sjud i 20 minuter.
      2. Tillsätt sockret och låt det smälta. Ta kastrullen från värmen och tillsätt ytterligare 2,5 liter vatten.
      3. Täck över den svalnade kastrullen med plast eller tätslutande lock och låt stå och dra i ca 12 timmar.
      4. Sila av och blanda i sodastarten.
      5. Låt stå övertäckt och vila med silduk i rumstemperatur 3–5 dagar.
      6. Smaka av den tredje dagen. Sötman minskar ju längre musten står eftersom jäsningen ”äter upp” sockret. Det ska höras ett fizzigt ljud när du rör om, då är musten färdig.
      7. Häll upp på väl rengjorda plast- eller glasflaskor.
      8. Låt flaskorna stå i rumstemperatur i 1–2 dagar för att kolsyras naturligt.
      9. Lägg i kyl för att avstanna fermenteringen. Musten håller i kylskåp i ca 1 månad.

      Övrigt

      Vill du göra egen must eller annan läsk vid fler tillfällen håller du igång sodastarten genom att fortsätta att mata den dagligen med råsocker och ingefära.

       

      Varning!

      Den färdigjästa julmusten kan innehålla alkohol som bildats under jäsningen.

      Dela det här receptet med dina vänner!