Anders porchetta med juliga smaker

Anders Porchetta med juliga smaker

Publicerat:

Tillagningstid:

Porchetta är en italiensk rätt där en hel fläsksida fylls med örter och rullas ihop likt en rullsylta. Denna variant har lite mer svenska julsmaker som apelsin, lagerblad senap, kryddpeppar och ingefära.

Ingredienser

8portioner

  • 1,5kg
    fläsksida
  • 3msk
    salt
  • 1tsk
    fänkålsfrön
  • 1msk
    hel svartpeppar
  • 1tsk
    hel kryddpeppar
  • 3 st
    lagerblad
  • cest
    från 1st apelsin
  • cest
    från 1st citron
  • 3msk
    färsk ingefära, riven
  • 3
    klyftor vitlök, rivna
  • 2msk
    grovkornig senap
  • 1
    kruka färsk rosmarin, hackad
  • 0,5dl
    olivolja
  • steksnöre

Så lagar du

  1. Skär fläsksidan från långsidan, nästan rakt igenom så att den går att vika ut som en bok.
  2. Mortla svartpeppar, lagerblad, kryddpeppar och fänkålsfrön.
  3. Blanda ihop de mortlade kryddorna med senap, cest från apelsin och citron, vitlök, ingefära, rosmarin och olivolja.
  4. Salta köttet. Gnid sedan in fyllningen på fläsksidan. Rulla ihop fläsksidan i samma riktning som den veks ut (börja från långsidan som saknar svål och rulla tills du har en rulle där svålen är ytterst) och bind upp den med ett steksnöre. 
  5. Lägg porchettan i en ugnssäker form och stek mitt i ugnen på 140 grader tills köttets innertemperatur är 90 grader, det tar ca 3–4 timmar. Ta ut porchettan.
  6. Höj sedan temperaturen till 250 grader. Ställ in porchettan igen och rosta tills svålen ser knaprig ut, ca 5–10 minuter. 
  7. Låt den svalna något och skiva den sedan tunt.

Övrigt

Om du inte tänker äta hela porchettan kan den med fördel sparas och även ätas kall riktigt tunt skivad.

Dela det här receptet med dina vänner!