Anderssons fiskbullar med räkor i vitvinssås
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4 portioner
- 600 gvit fiskfilé
- 200 gskalade färska räkor
- 2 stäggulor
- 2 dlgrädde
- 10 gfinskuren dill
- 20 gsalt
Vitvinssås (ca 3 dl)
- 2 stschalottenlökar finhackade
- 1 msksmör
- 2½ dlfiskfond (ej koncentrat)
- 1 dltorrt vin
- 3 dlgrädde
- salt och nymalen vitpeppar
Så lagar du
1. Skär fisken i mindre bitar.
2. Mixa fisken tillsammans med räkorna tills de är söndertrasade
3. Mixa i äggulorna, häll i grädden lite i taget. Mixa till en smet i ca 1-2 minuter
4. Lägg smeten i en bunke rör ner den finskurna dillen samt saltet.
5. Forma fiskbullarna till bullar genom att rulla dem i handflatan. Varje bulle skall väga ca 25g
6. Sjud fiskbullarna i lättsalt vatten i ca 10 minuter, lägg dem sedan i vitvinssåsen.
7. Serveras med säsongsgrönsaker och lite extra räkor.
Vitvinssås:
1. Fräs löken i smöret i någon minut utan att ta färg.
2. Slå på vitt vin samt fiskfonden. Låt koka ihop tills 2 dl återstår.
3. Häll på grädden och koka tillsatt ca 3 dl återstår.
4. För att nå bästa resultat av denna sås gör den en dag i förväg, så får smakerna mogna.
5. Dag 2: koka upp såsen samt sila den genom en finmaskig sil.
6. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.