Ingredienser

6portioner

  • 700 g
    minibläckfiskar
  • 300g
    fläskfilé
  • 300g
    kycklingfilé
  • 300g
    oxfilé
  • 400g
    filé av vit fisk
  • 12
    råa jätteräkor

<b> Bläckfiskmarinad: </b>

  • 2tsk
    stora röda chilifrukter
  • 1tsk
    havssalt
  • 1 1/2msk
    palmsocker el. råsocker
  • 1msk
    thailändsk fisksås
  • 2msk
    färsk ingefära
  • 1msk
    lime

<b> Vitlöks - och Ingefärspasta: </b>

  • 10st
    vitlöksklyftor
  • 1 1/4dl
    färsk ingefära
  • 1tsk
    havssalt

<b> Fläskfilémarinad: </b>

  • 2msk
    hoisinsås
  • 1msk
    torr sherry
  • 1tsk
    svart kinesisk vinäger
  • sesamolja

<b> Kyclingmarinad: </b>

  • 1msk
    ostronsås
  • 1msk
    torr sherry
  • 1krm
    ljus soja
  • sesamolja

<b> Biffmarinad: </b>

  • 2tsk
    kinesisk barbecuesås
  • 1msk
    torr sherry
  • 1tsk
    rostad sichuanpeppar och salt
  • sesamolja

<b> Fiskmarinad: </b>

  • 2msk
    korianderstjälkar med rot
  • 1msk
    jordnötsolja
  • 2tsk
    havssalt
  • 1tsk
    strösocker

<b> Räkmarinad: </b>

  • 1msk
    citrongräs
  • 1/2dl
    salladslök
  • 1 1/2msk
    färsk ingefära
  • 1msk
    torr sherry
  • 1tsk
    havssalt
  • sesamolja

<b> Övriga ingredienser: </b>

  • 2st
    burkar med bambuskott
  • 18st
    levande blåmusslor
  • 12st
    levande pilgrimsmusslor
  • 1knippa(or)
    choy sum el. färsk bladspenat
  • 1 knippa(or)
    grön sparris
  • 2st
    salladskål
  • 5 dl
    böngroddar
  • 1knippa(or)
    färsk mynta
  • 1knippa(or)
    thaibasilika
  • 1knippa(or)
    färsk koriander
  • 1knippa(or)
    vietnamesisk mynta
  • 300g
    färska äggnudlar
  • 4st
    hårdkokta ägg
  • 2dl
    skogsöron
  • 75g
    shiitakesvamp

<b> Buljong: </b>

  • 3liter
    vatten
  • 4
    salladslökar, ituskurna
  • 10
    vitlöksklyftor
  • 20skiva(or)
    färsk ingefära
  • 60g
    galangal
  • 3kvist(ar)
    citrongräs
  • 2msk
    havssalt

Dippsåser:

  • 3msk
    ostronsås
  • 2tsk
    sesamolja
  • 2msk
    hoisinsås
  • 2msk
    balsamvinäger
  • 2msk
    kinesisk barbecuesås
  • efter smak
    saltad rädisa och rucola
  • 1tsk
    mörk soja
  • 2tsk
    ljus soja
  • 1tsk
    ingefära

Smaksättare:

  • efter smak
    ljus soja
  • efter smak
    thailändsk fisksås
  • efter smak
    blandad kinesisk pickles
  • efter smak
    stora röda chilifrukter
  • efter smak
    citronklyftor
  • efter smak
    rostad sichuanpeppar och salt

Så lagar du

Bläckfisken:

Rensa bläckfisken genom att försiktigt dra bort huvud och armar från kroppen. Ta ut det genomskinliga "benet" inuti kroppen, liksom innanmätet. Skär armarna från kroppen precis under ögonen. Kasta huvudet. Dra bort "vingarna" och den tunna hinnan från kroppen. Skölj kroppen, armarna och "vingarna" noga och torka med hushållspapper.

Skär upp kroppen på längden och bred ut den platt. Gör grunda diagonala snitt på insidan. Skär köttet i bitar, 5 x 2,5 cm, och lägg upp i en skål.

Bläckfiskmarinaden:

Stöt chilin och saltet i mortel. Lägg i palmsocker, stöt lätt. Rör i fisksås, ingefära och pressad lime. Häll marinaden över bläckfisken.

Lägg fläskfilén, kycklingfilén, oxfilén, fisken och räkorna i separata skålar.

Vitlöks- och ingefärspastan:

Stöt vitlök, ingefära och salt i mortel till en grov pasta. Fördela den på fläskfilén, kycklingfilén och oxfilén.

Lägg ingredienserna till de fem andra marinaderna i respektive skål. Blanda ordentligt, täck och kyl i 2 tim.

Musslorna:

Rensa blåmusslorna, ta bort skägget. Låt pilgrimsmusslorna ligga kvar i sitt skal.

Grönsakerna:

Skölj bladgrönsakerna (choy sum, pak choy eller färsk spenat). Skölj sparrisen, bryt av den träiga änden. Skär den i två bitar. Skölj och skär salladskålen i grova bitar, skölj också böngroddarna och kryddörterna noga. Repa av bladen.

Nudlarna:

Koka äggnudlarna nätt och jämnt färdiga (al dente). Skölj dem i kallt vatten, låt rinna av. Klyfta äggen. Lägg upp bambun, blåmusslorna och pilgrimsmusslorna, bladgrönsaken, sparrisen, salladskålen, böngroddarna, kryddörterna, nudlarna, äggklyftorna och svampen i enkla serveringsskålar. Ställ dem på bordet ihop med skålarna med marinerat kött, fisk och räkor.

Buljongen:

Koka buljongen 1 tim. i förväg. Häll vattnet i en stor elektrisk wok, 35 cm i diameter. Lägg i alla ingredienser och låt koka utan lock i 20 min. Stäng av värmen och lägg på lock.

Dippsåser:

Blanda 3 msk ostronsås med 1 tsk sesamolja.

Blanda 2 msk vardera av hoisinsås, balsamvinäger och kinesisk barbecuesås.

Blanda lika stor mängd finskuren saltad rädisa och hackad rucola

Blanda 1 tsk mörk soja med 2 tsk ljus soja, 1 tsk hackad ingefära och en skvätt sesamolja.

Smaksättare:

ljus soja

thailändsk fisksås

blandade kinesiska pickles

finskurna stora röda chilifrukter

citronklyftor

rostad sichuanpeppar och salt

Ställ fram alla dippsåserna och smaksättarna i små skålar, två av varje.

Vid servering:

Värm upp buljongen och låt gästerna koka sin mat och dippa. Mot slutet läggs nudlarna i, och buljongen äts som soppa.

Smaklig måltid!

Dela det här receptet med dina vänner!