Anisbröd
Tillagningstid:
Publicerat:
2014-11-26Tillagningstid:
Anisbröd, eller pitepojkar som de heter i folkmun, är till julen ett måste för norrbottningar. De påminner om munkar, men är annorlunda i form och smaksättning. Värm och sockra dem före serveringen. Om du inte redan har en friteringstermometer är det en bra investering.
Ingredienser
60 portioner
- 100 gsmör
- 5 dlmjölk
- 50 gjäst för söta degar
- 1½-2 mskanis
- 1½ dlströsocker
- 1 tsksalt
- 15 dlvetemjöl (900 g)
- 750-1000 gkokosfett till flottyrkokning
Så lagar du
1. Smält smöret, häll i mjölken. Låt bli fingervarmt, 37 grader.
2. Finfördela jästen i en bunke. Häll på degvätskan och rör tills jästenlöst sig. Stöt anisen fint i mortel.
3. Tillsätt socker, salt, anis och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen blank och smidig. Jäs under duk ca 45 minuter.
4. Ta upp degen och arbeta den smidig. Kavla ut till en stor kaka ca 60 x 45 och 1/2 cm tjock. Sporra ut 8 cm långa och 3 cm breda bitar. Sporra två jack så det liknar kammar.
5. Hetta upp kokosfettet till 185–190 grader. Pröva med en liten degbit. Brödet ska stiga till ytan genast och snabbt ta färg. Vänd när de fått fin ljusbrun färg. Det tar ca 1 minut.
6. Lägg bröden att rinna av på hushållspapper. Vänd dem i socker före serveringen. Ska de frysas, sockras de efteråt. Värm då lite i ugnen så fastnar sockret bättre.