Anka citrus

Några skivor av ankan, apelsin- grapefruktfiléer, pumpapuré, fänkål och topping med grovhackad pistagenötter på en vit tallrik.

Publicerat:

Tillagningstid:

Rosastekt ankbröst med smörstekt fänkål, pumpapuré, citrussås och krossade pistagenötter. Missa inte DK-kryddan från Vår tid är nu, Djurgårdskällarens special. Den här rätten serverades på Astrids födelsedagskalas.

Ingredienser

4portioner

  • 2
    stora ankbröst med skinn, eller 3 mindre
  • 2
    fänkålshuvuden, grovt skivade
  • apelsinfiléer
  • grapefruktfiléer
  • pumpa, butternut
  • pistagenötter, grovt hackade
  • 2msk
    smör

Sås

  • 2dl
    kycklingfond
  • 1dl
    sherry
  • 2dl
    apelsinjuice
  • 2msk
    vinäger
  • 1msk
    råsocker, kan uteslutas
  • zest av en apelsin och ½ grapefrukt
  • 1krm
    DK-krydda
  • 2msk
    smör

DK-krydda

  • 3msk
    mejram, torkad
  • 3msk
    kryddpeppar, mald
  • 3msk
    muskotnöt, mald
  • 3msk
    kryddnejlika, mald
  • 6msk
    vitpeppar, mald

Så lagar du

1. Dela pumpan i två delar och stek i ugn på 175° i ca 40 min eller tills pumpan är mjuk.

2. Skär ett rutmönster i skinnet på ankan och stek filéerna på skinnsidan i några minuter på medelgod värme tills skinnet är knaprigt. Vänd och stek ytterligare någon minut på andra sidan. Stek färdig ankan i ugn på 175° i ca 10 min eller tills innertemperaturen är 65°.

3.  Blanda ingredienserna till DK-kryddan. Blandningen håller länge i en burk med lock. Ta vara på zesten från frukterna och avlägsna därefter skalet från med en kniv och skär filéer från klyftorna till servering. Koka samman ingredienserna till såsen förutom smöret och reducera vätskan till hälften.

4. Smaka av med kryddor och blanka av med smöret. Red av med majsstärkelse om en trögare sås önskas.

5. Skrapa ur fruktköttet ur pumpan och mixa det tillsammans med smör. Smaka av med salt och peppar.

6. Förväll fänkålen i vatten några minuter och stek därefter i smör tills fänkålen blivit mjuk och fått färg.

7. Låt ankan vila några minuter innan den skärs i skivor. Servera skivor av ankan tillsammans med pumpapuré, fänkål, sås, citrusfilé och toppa med grovhackade pistagenötter.

Dela det här receptet med dina vänner!