Armeniska tunnbröd (Lavash)

Armeniska tunnbröd (Lavash)

Publicerat:

Tillagningstid:

Armenisk lavash kan bakas i ugnen men även i en gjutjärnspanna. Traditionellt bakar man detta tunnbröd i jordugn / lerugn som på armeniska heter Tounir. När man grillat kött lägger man detta alltid på en bädd med lök och färska örter och under detta har man förstås lavash. De godaste wrapen gör man också med lavash, fetaost och örter. /Anna

Ingredienser

4portioner

  • 800g
    ljummet vatten
  • 13-14dl
    mjöl
  • 1,5tsk
    salt

Så lagar du

Recept ca 15 små

  1. Blanda vatten och salt i en bunke, häll i mjölet och arbeta ihop en mjuk deg. Häll inte mjölet på en gång utan känn efter och häll i lite i taget.
  2. Degen ska vara mjuk men inte kladdig. Låt degen vila under en köksduk i en halvtimme.
  3. Sätt ugnen på 250 grader om du vill baka i ugnen eller värm upp en gjutjärnspanna
  4. Dela degen sedan i små bollar och låt dem vila en halv timme till.
  5. Kavla ut tunna och runda bröd och baka mitt i ugnen tills ena sidan har fått färg och vänd sedan och baka färdigt.
  6. Om bröden blir för gräddade så kan man stänka lite vatten på dem och täcka dem med en köksduk en stund och då blir de mjuka igen.

Dela det här receptet med dina vänner!