Apelsin- och passionsfruktspaj med maräng
Ingredienser
12portioner
Pajdeg:
- 3dlVetemjöl
- 1mskströsocker
- 125gsmör
- 1mskvatten
Fyllning:
finrivet skal av 1 apelsin
- 1dlpressad apelsin
- 4stpassionsfrukter
- 50gsmör
- 1dlströsocker
- 1dlvispgrädde
- 4stäggulor
Maräng:
- 4stäggvitor
- 1/2tskvinäger
- 1 1/2 dlströsocker
Så lagar du
1. Pajdeg: Blanda mjöl och socker. Finfördela smöret i blandningen gärna i matberedare eller med fingertopparna. Häll i vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 28 cm i diameter. Ställ i kylen minst 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 200°.
3. Grädda pajdegen på andra falsen nerifrån 12–15 minuter. Stick med en gaffel om den pöser upp.
4. Fyllning: Tvätta apelsinen, finriv skalet och pressa saften. Halvera och gröp ur passionsfrukterna. Smält smöret och blanda ner socker, grädde, äggulor, apelsinskal, apelsinsaft och passionsfrukt. Rör ner äggulorna och grädden.
5. Häll blandningen i det förgräddade pajskalet och grädda ytterligare 15–20 minuter tills fyllningen stannat.
6. Maräng: Tillsätt vinägern till äggvitorna och vispa till skum. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa till en fast maräng. Klicka ut marängen på fyllningen. Fortsätt grädda 10–12 minuter på andra falsen nerifrån tills marängen börjar få fin färg.