Apelsinhollandaise

Apelsinhollandaise

Publicerat:

Tillagningstid:

En hollandaise kan förgylla nästan vilken enkel måltid som helst. Smörigt len med lite syra. Vill man variera sin hollandaise kan man till exempel bryna smöret först för en hollandaise men nötiga kola-toner eller byta ut citronen mot apelsin för en lite sötare, rundare smak. Ljuvligt gott hur man än gör.

Ingredienser

  • 200g
    smör
  • 2st
    äggulor
  • 1st
    apelsin (1 msk saft & det rivna skalet av halva apelsinen)
  • ca 2msk
    vatten
  • salt och peppar

Så lagar du

Det här är ett enkelt sätt att göra hollandaise. Vill man göra mer traditionellt kan man självklart göra i vattenbad och för att köra hängslen och livrem använder man termometer och ser till att både smör och äggulor håller 60 grader.

1. Smält smöret till såsen på svag värme. Ställ åt sidan men håll lite varmt.

2. Blanda äggulor, apelsinsaft och vatten i en liten rostfri kastrull (aluminium kan missfärga såsen).

3. Sätt på svag värme och vispa snabbt och ihärdigt tills blandningen tjocknar. Ställ av från värmen.

4. Tillsätt det varma, smälta smöret lite åt gången under kraftig vispning. Se till att bottensatsen inte kommer med.

5. Smaksätt med salt, peppar och apelsinskal.

Dela det här receptet med dina vänner!