Äppelbakad röding med äppelsås

Grå tallrik med rosa sås och tunna äppelskivor samt fill. I bakgrunden syns kokt potatis i vit skål.

Publicerat:

Tillagningstid:

Rätt tillagad är röding en elegant fisk. Mer finfibrig och inte lika fet som laxen kräver den lite mildare tillagning. Då är ångbakning och en frisk äppelsås helt rätt. För att få en jämn saltning lenrimmar vi vår röding, det vill säga gör en snabb ytrimning.

Ingredienser

4portioner

  • 500g
    rödingfilé
  • 4
    röda äpplen (fasta)
  • 1knippa(or)
    dill

Äppelsås

  • 2dl
    äppelmust (ekologisk)
  • 1msk
    socker
  • 1dl
    pepparrot, finriven
  • 2msk
    äppelcidervinäger
  • 1dl
    olivolja
  • 1knippa(or)
    dill
  • ½
    citron (skalet)

Så lagar du

1. Plocka filéerna benfria.

2. Rimma laxen i tioprocentig saltlag i 8 minuter. Om filéerna varit frysta räcker det med 4 minuter då köttet blivit mer poröst av frysning. Rimningen ger en jämn salthalt på fisken.

3. Torka saltlagen av filén, ringla olja på bakpapper och lägg fisken på plåten med skinnsidan nedåt. Ångbaka i ugn i 100 grader cirka 5 minuter, eller till en innertemperatur på 40 grader. Om du inte har en ångugn lägger du bara in en plåt med vatten under plåten med fisken.

4. Dra av skinnet. Lägg plockad dill på fisken, skiva två äpplen tunt med mandolin och täck filén med äppelskivor. Ringla på lite olivolja och salt.

5. Baka hastigt i ugn innan servering, ca tre minuter.

Kall äppelsås

1. Skär två äpplen i grova bitar med skal.

2. Lägg äpple, socker och en deciliter äppelmust i en kastrull med lock. Baka på spis på medelvärme tills äpple är mjukt, ca fem minuter.

3. Mixa slätt med äppelcidervinäger, en deciliter äppelmust, pepparrot och olivolja. Smaka av med salt och citronskal. Servera fisken på kall äppelsås med nykokt potatis och finhackad dill.

Dela det här receptet med dina vänner!