Lyxig äppelkaka

Lyxig äppelkaka.

Publicerat:

Tillagningstid:

En elegant äppelkaka med fin smak av äpple och en god spröd mördeg. Servera med crème chantilly eller vaniljglass.

Ingredienser

10portioner

Mördeg

  • 3dl
    vetemjöl, 180 g
  • 2tsk
    äkta vaniljsocker
  • 2tsk
    bakpulver
  • 1dl
    strösocker
  • 100g
    smör
  • 1
    ägg, 60 g

Fyllning

  • 4-5
    äpplen, ca 600-750 g

Garnering

  • florsocker

Crème Chantilly

  • 3dl
    vispgrädde
  • 3msk
    florsocker
  • 2tsk
    äkta vaniljsocker

Så lagar du

1. Blanda alla torra ingredienser i matberedare eller i en skål. Finfördela smöret i blandningen. Blanda ner ägget och arbeta hastigt ihop till en deg.

2. Dela degen i 2/3 och 1/3. Kavla den stora degbiten mellan bakplåtspapper med lite mjöl ut en rundel som går upp på kanten eller tryck ut den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

3. Kavla ut den mindre biten till lock.

4. Lägg in båda delarna i frysen 10–20 minuter. Om degen är för lös kan den stå i kyl en stund före kavlingen.

5. Sätt under tiden ugnen på 175 grader.

6. Skala eventuellt äpplena och grovriv dem direkt över degen.

2. Täck med locket och jämna till kanten. Nagga locket på flera ställen med en gaffel.

5. Grädda på nedersta falsen 35–40 minuter, tills den fått fin ljus färg. Låt svalna.

6. Pudra över florsocker och servera med crème chantilly eller vaniljsås.

Dela det här receptet med dina vänner!