Äppelkaka med granskottssirap

Äppelkaka med granskottssirap.

Publicerat:

Tillagningstid:

De späda skotten på granen har god smak och passar bra att göra sirap av. Servera tillsammans med den här glutenfria äppelkakan som varken innehåller mjöl eller ägg.

Ingredienser

Sirapen

  • 200g
    granskott
  • 2-3msk
    socker
  • 5dl
    vatten
  • efter smak
    konjak (kan uteslutas)

Äpplekaka

  • 25
    äpplen
  • 500g
    smör, iskallt
  • socker
  • kanel
  • apelsinskal, rivet
  • citronskal, rivet

Till servering

  • vaniljsås

Så lagar du

Granskottssirap

1. Lägg granskotten i en kastrull tillsammans med socker och värm under omrörning till karamelliserat.

2. Tillsätt vatten och eventuellt lite konjak och låt småkoka tills det börjar tjockna något.

3. Sila av saften och tillsätt mer socker eller lite citronsaft och du behöver justera smaken. Sirapen blir tjockare när den svalnar.

4. Häll över i väl rengjorda burkar eller flaskor.

Sirapen smakar gott till pannkakor, ostar eller till efterrätter med äpple.

Äppelkaka

1. Skala äpplena och ta bort kärnhuset. Skär dem i tunna skivor med mandolin eller osthyvel.

2. Lägg ett lager äpplen i en form, 26 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper.

3. Strö över apelsin- och citronskal, kanel, socker och några tunna skivor smör.

4. Fortsätt varva ingredienserna tills du fyllt formen.

5. Grädda i ugn i 185 grader tills sockret karamelliserats, sänk då värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 40 till 50 minuter.

6. Servera med vaniljsås och granskottssirap.

Tips

Nyplockade granskott kan frysas. Plocka dem tidigt på våren innan de spricker.

Dela det här receptet med dina vänner!