Äppelkaka med kanelfyllning och krispig topp

Äppelkaka med kanelfyllning och krispig topp

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Äppelkaka med överraskande kanelfyllning och krispig topp.

Ingredienser

  • 125g
    smör
  • 2dl
    strösocker
  • 3st
    ägg
  • 3dl
    vetemjöl (180 g)
  • 0,5msk
    bakpulver
  • 1dl
    mjölk

Fyllning

  • 3-4st
    äpplen (300 g)
  • 50g
    smör
  • 1dl
    vetemjöl
  • 0,5dl
    strösocker
  • 1msk
    mald kanel
  • 100g
    vit choklad

Tillbehör

  • lättvispad grädde

Så lagar du

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.

  2.  Vispa smör och socker pösigt med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget.

  3.  Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten och till sist mjölken.

  4. Fyllning: Smält smöret. Ta från värmen och rör ner vetemjöl, socker och kanel.

  5. Skala eventuellt äpplena och skär dem i klyftor.

  6. Häll i hälften av smeten i formen och fördela kanelströsslet ovanpå. Tryck sedan ner äpplena och till sist resten av smeten.

  7. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter tills kakan är nästan färdiggräddad. Strö över den hackade chokladen och grädda ytterligare 5–10 minuter högt upp i ugnen. Ta ut och låt svalna.

  8. Servera som den är eller tillsammans med lättvispad grädde.

Dela det här receptet med dina vänner!