Äppelkaka med kardemumma och knäckigt toscatäcke

Äppelkaka med kardemumma och knäckigt toscatäcke

Publicerat:

Tillagningstid:

Ljuvligt saftig äppelkaka med knäckigt toscatäcke. Håller sig saftig länge.

Ingredienser

10 - 12portioner

  • smör + ströbröd till formen
  • 125g
    smör, rumsvarmt
  • 2dl
    strösocker
  • 2st
    ägg
  • 1msk
    kardemummakärnor
  • 3dl
    vetemjöl (180 g)
  • 0.5msk
    bakpulver
  • ca 500g
    äpplen

Toscatäcke

  • 50g
    smör
  • 1.5msk
    vetemjöl
  • 0.5dl
    strösocker
  • 2msk
    honung
  • 50g
    mandelsplitter eller mandelspån

Tillbehör

  • lättvispad grädde

Så lagar du

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smörj och bröa en kakform, 1.5 liter, ca 24 cm i diameter.
  3. Vispa smör och socker tills det blir riktigt pösigt. Vispa sedan ner äggen ett i taget.
  4. Finstöt kardemummakärnorna i en mortel.
  5. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma och rör ner det i smeten. Blanda väl och fördela smeten i formen.
  6. Skala eventuellt äpplen och skär dem i klyftor. Tryck ner dem tätt i smeten.
  7. Grädda kakan på nedersta falsen 30–35 minuter tills den stannat. Förbered toscasmeten under tiden.
  8. Ta ut kakan. Höj tempraturen i ugnen till 200°.
  9. Fördela smeten över ka­kan.
  10. Fortsätt grädda ytterligare 10–15 minuter högre upp i ugnen, tills toscatäcket fått fin ljusbrun knäckfärg.

Toscatäcke

  1. Smält smöret och till­sätt mjöl, socker, honung och mandelspån.
  2. Låt sjuda några minuter under omrörning.

Dela det här receptet med dina vänner!