Äppelkaka med kokosmaräng

En äppeltårta med kokosmaräng topping med olika sort äpplen på bakgrunden.

Publicerat:

Tillagningstid:

Kokos och kanel passar väldigt bra ihop med äpplena. Servera med en klick vaniljglass eller lättvispad grädde.

Ingredienser

8portioner

Kakan

  • 125g
    smör, rumsvarmt
  • 1dl
    strösocker
  • 2st
    äggulor, stora
  • 1st
    ägg, stort
  • 3dl
    vetemjöl
  • ½msk
    bakpulver
  • 3st
    äpplen, ca 400 g
  • 2tsk
    mald kanel
  • smör och kokosflingor till formen

Kokosmaräng

  • 2st
    äggvitor, stora
  • 1dl
    strösocker
  • 3dl
    kokosflingor

Tillbehör

  • vaniljglass eller lättvispad grädde

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa smör och socker pösigt. Till­sätt äggulorna och ägget en i taget under visp­ning. Blanda vetemjöl och bak­pulver och rör ner i smeten.

3. Skala äpplena och skär dem i klyftor. Vänd runt klyftorna i kanel, går lätt om du blandar alltsammans i en plast­påse. Tryck ner klyftorna i degen.

4. Smörj och kokosbeströ en form cirka 24 centimeter i diameter, med avtagbar kant. Fördela smeten i formen och tryck ner äppelklyftorna ordentligt.

5. Grädda på andra falsen nerifrån i ugnen cirka 20 minuter tills kakan stannat på ytan. Förbered under tiden marängen.

6. Kokosmaräng: Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning och vispa till en fluffig maräng. Vänd ner kokosflingorna men spara ett par matskedar.

7. Fördela kokosmarängen över den halvgräddade kakan och strö över de sparade kokosflingorna. Fortsätt gräd­da på andra falsen i ugnen 15–20 minuter eller tills kokosmarängen har fått fin färg. Låt svalna.

Dela det här receptet med dina vänner!