Äppelkaka med nötter

Äppelkaka med nötter.

Publicerat:

Tillagningstid:

En riktigt lättgjord och god äppelkaka för nötälskaren. Du kan byta ut hasselnötterna mot mandel om du är allergisk.

Ingredienser

8portioner

  • 1kg
    äpplen
  • 1tsk
    kardemummakärnor
  • tsk
    mald kanel
  • 200g
    hasselnötter
  • 2dl
    ljust muscovadosocker, eller 1½ dl strösocker
  • 100g
    kallt smör, i bitar
  • 3st
    ägg

Tillbehör

  • lättvispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Skala eventuellt äpplena, klyfta dem och lägg dem i en stor ugnsform cirka 28 cm i diameter.

3. Finstöt kardemummakärnorna i en mortel. Kör kardemumma, kanel, hasselnötter och socker i matberedare tills nötterna är hackade. Tillsätt smöret och kör tills det blir finfördelat däri och tillsätt sedan äggen. Kör samman till en smet.

4. Fördela nötblandningen över äpplena och grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter tills blandningen fått fin färg och äpplena känns mjuka.

5. Servera gärna pajen lite ljummen med lättvispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.

Dela det här receptet med dina vänner!