Äppelkaka med pumpakärnspraline

En ugnform med äppelkaka som är färdig att bakas i ugnen.

Publicerat:

Tillagningstid:

En lyxig tvist till det klassiska äppelkaksreceptet, med den djupa smaken av pumpakärnor.

Ingredienser

10portioner

Kakan

  • 3-4st
    syrliga äpplen
  • 2st
    stora ägg
  • dl
    socker
  • dl
    gräddmjölk
  • 100g
    smör
  • dl
    vetemjöl
  • dl
    mandel (malen)
  • 1msk
    vaniljsocker
  • 2tsk
    bakpulver

Pumpakärnspraline

  • 2dl
    pumpakärnor (rostade)
  • dl
    florsocker

Så lagar du

1. Pumpakärnspraline: Rosta pumpakärnorna 8 minuter på 175 grader. Mixa samman till en kräm i matberedare.

2. Fyll i spritspåse. Börja sedan med kakan, smörj och bröa en springform med en diameter på 23 centimeter. Värm ugnen till 175 grader. Kärna ur frukten och skär den i tunna klyftor.

3. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Koka upp gräddmjölken, ta bort kastrullen från värmen och smält smöret i vätskan. Blanda de torra ingredienserna. Rör ner först gräddmjölken i äggvispet, och tillsätt därefter mjölblandningen. Arbeta samman till en slät smet och häll till hälften i formen, spritsa ett lager pumpapraline och fyll med resten av smeten. Fördela fruktklyftorna längs formens kanter, men var noga att inte lägga något precis i mitten. Då sjunker lätt kakan just där.

4. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme och 15 minuter eller tills kakan känns torr när du sticker ner en provsticka i mitten. Låt kakan svalna innan du lossar formen.

Dela det här receptet med dina vänner!