Äppelkaka med pumpakärnspraline
Publicerat:
2018-09-27Tillagningstid:
Ingredienser
10portioner
Kakan
- 3-4stsyrliga äpplen
- 2ststora ägg
- 2½dlsocker
- 1½dlgräddmjölk
- 100gsmör
- 3½dlvetemjöl
- 1½dlmandel (malen)
- 1mskvaniljsocker
- 2tskbakpulver
Pumpakärnspraline
- 2dlpumpakärnor (rostade)
- 1½dlflorsocker
Så lagar du
1. Pumpakärnspraline: Rosta pumpakärnorna 8 minuter på 175 grader. Mixa samman till en kräm i matberedare.
2. Fyll i spritspåse. Börja sedan med kakan, smörj och bröa en springform med en diameter på 23 centimeter. Värm ugnen till 175 grader. Kärna ur frukten och skär den i tunna klyftor.
3. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Koka upp gräddmjölken, ta bort kastrullen från värmen och smält smöret i vätskan. Blanda de torra ingredienserna. Rör ner först gräddmjölken i äggvispet, och tillsätt därefter mjölblandningen. Arbeta samman till en slät smet och häll till hälften i formen, spritsa ett lager pumpapraline och fyll med resten av smeten. Fördela fruktklyftorna längs formens kanter, men var noga att inte lägga något precis i mitten. Då sjunker lätt kakan just där.
4. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme och 15 minuter eller tills kakan känns torr när du sticker ner en provsticka i mitten. Låt kakan svalna innan du lossar formen.