Äppelpaj (crostata)
Publicerat:
2015-09-18Tillagningstid:
Ingredienser
10portioner
Deg
- 215gkallt smör
- 4½dlvetemjöl (275g)
- 1mskströsocker (15g)
- ½tsksalt (3g)
- 3/4dlkallt vatten (70g)
- 1stägg till pensling
Fyllning
- 4stmatiga äpplen (400g)
- 2mskråsocker (30g)
- 1tskkardemumma (3g)
- 1mskljus sirap (15g)
- 15gsmör
- 2mskhackade hassel nötter
- 2mskhyvlad choklad
Vaniljsås (creme anglais), 3 portioner
- 3dlgrädde
- 1stskrapad vaniljstång
- 3stäggulor
- 50gsocker
- 10gsmör
Så lagar du
Pajen
1. Dela smöret i små tärningar. Lägg alla ingredienser förutom vattnet i en blandare och kör tills att degen smulat sig. Tillsätt vatten och kör tills degen börjar att gå ihop. Ta ut degen ur maskinen. Plasta den och låt den vila i kyl i ca 20 minuter.
2. Sätt på ugnen på 180 grader.
3. Kavla ut degen till en rundel 30 cm i diameter. Lägg över degen på en plåt med bakplåtspapper. Ställ den i kylen.
4. Skala äpplena och skiva i lagom tjocka skivor. Ta ut plåten med degen ur kylen och Lägg äppelskivorna i mitten av degen och spara en bit av kanten så att du kan vika över den senare.
5. Rippla sirapen och strö råsocker, hasselnötter och kardemumma över äpplena. Lägg ut små smörkuber och vik över kanterna. Pensla kanterna med ägg. Grädda mitt i ugnen på 180 grader i 30-45 minuter. Låt pajen bli ljummen innan du strör över den hyvlade chokladen.
Vaniljsåsen
1. Gör ett uppkok på grädde och vaniljstång.
2. Vispa ihop äggula och socker till en slät smet. Tillsätt grädd/vaniljblandningen i smeten, vispa väl.
3. Häll tillbaka hela smeten i kastrullen och värm försiktigt under omrörning tills den första bubblan visar sig.
4. Sila krämen och tillsätt därefter smöret och rör runt tills smöret smält och blandat sig med krämen. Låt krämen svalna och förvara den i kylen tills servering.