Äppelpaj deluxe

Äppelpaj deluxe

Publicerat:

Tillagningstid:

Roy Fares underbara äppelpaj har en spröd mördegsbotten, mazarinfyllning, äpplen och havrecrumble på toppen. Servera med vaniljsås och njut!

Ingredienser

6 - 7portioner

Mördegsbotten

  • 120g
    rumstempererat smör
  • 180g
    vetemjöl (3 dl)
  • 60g
    florsocker (1 dl)
  • 20g
    äggula (1 st)

Mazarinfyllning

  • 250g
    mandelmassa
  • 2g
    kardemumma (1 tsk)
  • 100g
    rumstempererat smör
  • 50g
    ägg (1 st)
  • 50g
    äggula (3 st)

Äppelfyllning

  • 6st
    äpplen (Alice)
  • 2g
    kardemumma (1 tsk)
  • 8g
    malen kanel (1 msk)
  • 50g
    flisad sötmandel (¾ dl)
  • 50g
    flytande honung (2 msk)
  • 40g
    råströsocker (½ dl)

Havrecrumble

  • 50g
    strösocker (½ dl)
  • 90g
    vetemjöl (1½ dl)
  • 20g
    havregryn (½ dl)
  • 2 g
    bakpulver (½ tsk)
  • 60g
    rumstempererat smör

Vaniljsås

  • 150g
    äggula (8 st)
  • 180g
    strösocker (2 dl)
  • 1st
    vaniljstång
  • 600g
    vispgrädde (6 dl)
  • 150g
    mjölk (1½ dl)
  • 35g
    osaltat smör

Så lagar du

1. Mördegsbotten: Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg.

2. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en pajform eller flera små med löstagbarkant, 22 cm i diameter. Fodra formen ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg.

3. Mazarinfyllning: Riv mandelmassan och lägg den i en bunke. Tillsätt kardemumma och rör ner smöret lite i taget.

4. Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.

5. Äppelfyllning: Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena. Blanda med resten av ingredienserna.

6. Havrecrumble: Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

7. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.

8. Vaniljsås: Blanda äggulor och strösocker i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem samt stången i en kastrull.

9. Tillsätt grädde och mjölk och koka upp. Plocka upp vaniljstången, häll ner den varma vätskan i bunken och blanda väl.

10. Häll sedan alltsammans i kastrullen och koka varsamt och under konstant omrörning upp tills blandningen börjar tjockna. Ta bort från plattan och blanda i smöret. Låt svalna.

11. Sätt ugnen på 180 grader. Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen jämnt i pajformen.

12. Strö smuldegen över och grädda i mitten av ugnen i 20–22 min för små pajer eller 30–35 min för en stor paj.

13. Låt svalna och servera tillsammans med vaniljsåsen.

Dela det här receptet med dina vänner!