Äppelpaj med hasselnötsfyllning

Äppelpaj.

Publicerat:

Tillagningstid:

Missa inte Maud Onnermarks ljuvliga äppelpaj med underbar hasselnötsfyllning. Serveras ljummen med crème chantilly eller vaniljglass.

Ingredienser

8portioner

Paj

  • 4dl
    vetemjöl, 240 g
  • ½dl
    strösocker
  • 1krm
    salt
  • 150g
    kallt smör
  • 3-4msk
    kallt vatten

Fyllning

  • 100g
    hasselnötter
  • 1dl
    ljust muscovadosocker
  • 2msk
    vetemjöl
  • 4st
    äpplen, ca 600 g, t ex Aroma
  • 1msk
    vispgrädde eller mjölk till pensling
  • 2msk
    strösocker
  • 1tsk
    finstött kardemumma eller mald kanel

Tillbehör

  • vaniljglass eller crème chantilly (se recept)

Så lagar du

1. Blanda vetemjöl, socker och salt, gärna i matberedare. Skär smöret i  tärningar och finfördela det i mjölblandningen med fingertopparna om du inte har matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta samman till en deg. Kyl den en liten stund.

2. Sätt ugnen på 180 grader.

3. Fyllning: Hacka hasselnötterna fint, gärna i matberedare, och blanda dem med muscovadosocker och vetemjöl. Skär äpplena i klyftor

4. Kavla ut degen till en stor, 3 mm tjock rundel direkt på bakplåtspapper. Flytta över papperet till en plåt. Fördela nötströsslet i mitten på degen och låt de yttersta 5 cm av degen vara fri. Lägg äppelklyftorna ovanpå i ett tjockt lager och vik in degkanten. Pensla degen runt om med grädde eller mjölk och strö sedan socker och kardemumma eller kanel över deg och fyllning.

5. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 45 minuter tills degen har fått fin färg och äpplena har mjuknat.

6. Servera gärna pajen ljummen med crème chantilly eller vaniljglass.

Dela det här receptet med dina vänner!