Äppelskruttspraliner och kolasås

Äppelskruttspraliner och kolasås.

Publicerat:

Oväntad favorit lagad på det man kan hitta i Björn Ranelids trädgård och skafferi. Överdriven konsumtion av äppelkärnor kan innebära fara för hälsan då de innehåller ämnet amygdalin. Ät alltså inte för många av de goda äppelskruttarna.

Ingredienser

8portioner

  • 8
    äppelskrottar
  • 200g
    socker
  • 3-4msk
    rom från Björn Ranelids skåp
  • 200g
    smör
  • 100g
    mörk choklad

Så lagar du

1. Smält smör och tillsätt socker. Koka tills både smör och socker har karamelliserats till brun kola.

2. Tillsätt spriten och låt koka ihop. Tag av från spisen och lägg i äppleskruttar. Skaka runt karamell så de täcker äppelskruttar.

3. Lägg på lock och låt sjuda ett par minuter tills hela skrutten är karamellig.

4. Lyft över på ett fat och kyl äppelskruttar.

5. Tillsätt 1 dl mjölk eller grädde till karamell och koka ihop till sås. Förvara i kyl till biscotti eller glass efterrätt.

6. Värm chokladen i mikrovågsugn i en skål tills smält. Tag ut kalla äppelskruttar och doppa i chokladen till helt täckta. Ställ på galler eller smörpapper tills de har stelnat. Serveras till kaffet som en lyxig pralin.

Tips

Har du inte tillgång till Björn Ranelids rom kan du använda calvados.

Dela det här receptet med dina vänner!