Äppelsorbet med äppelchips
Publicerat:
2015-10-01Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Sorbet
- 1stgelatinblad
- 1½dlströsocker
- 1dlvatten
- 2dlgod äppelmust
Chips
- 2stäpplen
- 2mskflorsocker
- 2tskkanel
- ev citronmeliss eller mynta
Så lagar du
1. Sorbet: Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 minuter. Koka upp socker och vatten, ta av och låt svalna något. Ta upp gelatinbladet och rör ner det i sockerlagen. Låt svalna och häll i äppelmusten.
2. Kör smeten i glassmaskin till fin konsistens – servera direkt eller ställ i frysen. Du kan också frysa den minst 4 timmar och röra om några gånger under tiden.
3. Chips: Sätt ugnen på 80°, gärna varmluft. Kärna ur äpplena och skiva dem mycket tunt, helst på mandolin. Lägg på bakpappersklädda plåtar. Blanda socker och kanel och sikta över äppelskivorna. Torka i ugnen 3-4 timmar; släpp ev ut lite ånga emellanåt. Lossa dem från papperet och låt gärna ligga kvar på eftervärmen.
4. Servera sorbeten i fina skålar eller glas med chipsen och ev ett blad mynta eller meliss.